Desenvolupar el talent

- “Mestre, tinc un problema amb el meu fill: em va portar les notes del col·legi, una alta qualificació en dibuix i una pèssima qualificació en matemàtiques”
- “Què faràs?”
- “El posaré immediatament a fer classes particulars amb un professor de matemàtiques!”
- “Insensat, posa’l immediatament a fer classes particulars amb un professor de dibuix! Desenvolupa el seu talent. Tots servim per a alguna cosa però no tots servim pel mateix.”

Petit relat del polifacètic artista xilè contemporani Alejandro Jodorowsky.
Potenciar el talent o els nostres punts forts. Aquest és un tema de rabiosa actualitat del que s’ocupa el “coaching” per ajudar a assolir fites tant a nivell personal com sobretot professional.
Personalment considero que s’està fent un abús excessiu d’aquesta disciplina, ja que assessors i gurus proliferen en excés d’abundància.
Una premissa que hem de tenir clara: Tots tenim talent, encara que no tinguem talent per a tot.
Els “experts” assenyalen l’autoconeixement com la primera aptitud necessària per potenciar-lo.
Què se’t dona bé? En què destaques? Segur que hi ha coses que faràs millor que d’altres. Aquestes són les teves fortaleses o punts forts. Cal analitzar les principals àrees de la teva activitat a la recerca d´aquests per tal de tenir-los molt ben identificats.
Com aplicar els teus punts forts?
Es tracta d’organitzar i decidir el teu pla de treball tenint en compte no només el que has de fer, sinó que ho faràs fent servir les teves fortaleses.
La motivació és la primera actitud per desenvolupar el talent. Gaudir amb una activitat ens porta a perfeccionar els nostres coneixements sobre la mateixa. És per això que portar un hobby o afició al Terreny professional, sol aconseguir bons Resultats.
Per poder perfeccionar les nostres habilitats necessitem tenir coneixements que ens permetin aconseguir-ho. Aquí pren força la idea que és més fàcil aprendre del que ens agrada o apassiona del que no.
La biografia de Thomas Edison relata com devorava tots els llibres de física de la llibreria on treballava. Aquestes lectures li van donar la formació suficient (ja que no tenia estudis universitaris) per patentar els seus invents.
La constància és la forma de materialitzar el talent en accions. Necessitem temps, esforç i molta, molta repetició per crear nous hàbits.
Necessitem també recursos en temps i en mitjans per poder formar-nos. Les intencions sempre són bones, però si no tenim possibilitats per aconseguir-ho, serà difícil que aconseguim resultats extraordinaris.
Així doncs, la fórmula per desenvolupar el talent és clara: Motivació + saber com + constància + recursos.

powered by social2s