Ideals bojos

Hi havia una vegada... Un arquer que va voler caçar la lluna. Nit rere nit, sense descans, va llançar les seves fletxes cap a l’astre. Els veïns van començar a burlar-se’n. Immutable, va seguir llançant les seves fletxes. Mai va caçar la lluna, però es va convertir en el millor arquer del món.
Bonic escrit del polifacètic artista xilè Alejandro Jodorowsky sobre el valor de l´esforç i la conveniència de tenir ideals per donar sentit a les nostres vides.
Reflexionant sobre les seves paraules, arribo a la conclusió que es tracta d’un clar missatge a no renunciar als nostres ideals, metes o aspiracions per grans que siguin, i que elles han d’anar sempre acompanyades d’un esforç extraordinari.

Comptem en la nostra història amb múltiples exemples de grans troballes, invents, descobriments o revolucions socials, que no haurien arribat mai a culminar sense grans dosis de perseverança i esforç.
Tornant literalment al text, veiem que l’arquer efectivament apuntava molt alt (i mai millor dit). No va aconseguir la seva aspiració final, però si alguna cosa molt important. A més de convertir-se en el millor arquer del món, m’atreviria a dir que la seva dedicació va omplir i va donar sentit a la seva vida.
Ja ho deia Gandhi: “La nostra recompensa es troba en l’esforç i no en el resultat. Un esforç total, és una victòria completa”.
De la mateixa manera que qualsevol atleta persegueix la medalla d’or i aconsegueix la d’argent, bronze o “simplement” un bon lloc. Haurà requerit, el simple fet de competir d’estar preparat, entrenat i havent dedicat moltes moltes moltes hores per a això.
Alguna altra vegada he fet referència al valor de l’esforç com quelcom en decadència o desús. La nostra societat ens ha creat el fals somni d’obtenir ràpidament fama i diners. Lamentablement hem perdut el valor de l’Esforç. Pensem que guanyar-se la vida amb esforç dia a dia és una estupidesa, i somiem amb una loteria basada en la mentida.
Volem tot a curt termini, però bé és cert que els grans èxits es van conreant amb el pas del temps.
No ens enganyem, l’esforç és dignitat, és intentar fer les coses dia a dia, per aconseguir els nostres somnis; i cal eliminar la idea equivocada, que tot arriba sense fer res.

powered by social2s