La teoria de les limitacions

Un pare estava observant el seu fill petit que intentava moure un test amb flors molt pesat. El petit s’esforçava, suava, però no aconseguia desplaçar el test ni un mil·límetre.
-“Has emprat totes les teves forces?” li va preguntar el pare.
-“Sí”, va respondre el nen.
-“No”, va replicar el pare. “Encara no m’has demanat que t’ajudi”.
Petit relat de Bruno Ferrero que ens recorda que a la vida professional és imprescindible aprendre a identificar tots els elements que obstrueixen el correcte desenvolupament de les tasques, tant pel que fa a les organitzacions com als treballadors.

Aquesta va ser precisament la intenció del doctor en física Elihayu M. Goldratt quan va presentar la seva ja famosa teoria de les limitacions o restriccions el 1982. Goldratt era president d’una important companyia de programació de la producció.
Investigant el que estava fallant a la seva empresa, Goldratt va teoritzar aquest mètode per acabar amb els seus problemes, idees que van acabar popularitzant-se en una novel·la d’èxit: La meta.
Goldratt estava convençut que cada sistema de gestió estava limitat per una sèrie de “restriccions” que impedien assolir millors resultats.
El seu sistema per acabar amb tot allò que no permetia a les organitzacions assolir els seus objectius es basava en cinc punts, que calia seguir rigorosament:
• Identificar la limitació de sistema.
• Decidir com acabar amb aquesta limitació.
• Subordinar tot a aquest objectiu.
• Superar la limitació de sistema (elevant la capacitat de producció).
• Si en els quatre passos anteriors no s’ha acabat amb la limitació, tornar al pas 1.
A més, a La meta es diferenciaven tres tipus de limitacions internes:
• Limitacions dels equips: les instal·lacions i la manera limitada en la qual aquestes són utilitzades.
• Limitacions de les persones: la manca d’habilitats o de coneixements concrets de les persones en determinades tasques.
• Limitacions de les polítiques: la presència o la manca de polítiques i mesures en l’empresa (hores extres, descansos, modalitats de venda, etc.).
Al llarg dels anys, multinacionals de gran rellevància han aplicat amb èxit la teoria de les limitacions.

powered by social2s