Col·laboració entre empreses

Cert dia, un savi va visitar l’infern. Allà, va veure molta gent asseguda al voltant d’una taula opulentament servida. Estava plena d’aliments apetitosos i exquisits. No obstant, tots els comensals tenien cara de afamats i el gest demacrat: Havien de menjar amb escuradents; però no podien, perquè eren uns escuradents tan llargs com un rem. Per això, per més que estiraven el braç, mai no aconseguien endur-se res a la boca.

Impressionat, el savi va sortir de l’infern i va pujar al cel. Amb gran sorpresa, va veure que també hi havia una taula plena de comensals i amb iguals menjars. En aquest cas, però, ningú no tenia la cara desencaixada; tots els presents lluïen un aspecte alegre; respiraven salut i benestar pels quatre costats. I és que, allà, al cel, cadascú es preocupava d’alimentar amb els llargs escuradents que tenia davant.

Llegenda xinesa molt gràfica que ens parla sobre els beneficis de l´ajuda mútua o, la col·laboració entre dues persones per a l´obtenció d´un benefici comú.

Perfectament extrapolable a nivell professional o d’empresa, podríem estar parlant del concepte de sinergia o, la necessitat de crear sinergies per obtenir un resultat exitós.

La sinergia és un terme d´origen grec que significa cooperació, treballar en conjunt. La sinergia es fa servir per aconseguir assolir l’èxit al final. El resultat sempre serà més gran a la suma de les parts, per tant, hi ha un rendiment major o una major efectivitat que si s’actua per separat. (1+1=3).

En un context empresarial o de negocis, és important que dins una empresa hi hagi sinergia entre els diferents departaments, perquè l’acció conjunta tingui com a resultat l’èxit de l’empresa.

Però anant més enllà, també es poden crear sinergies entre diferents empreses. Un exemple clàssic és la col·laboració entre client/proveïdor o entre una marca i els seus distribuïdors.

És possible que la situació de pandèmia viscuda doni lloc a una societat més col·laborativa, cosa que també es reflectirà a nivell empresarial.

Hi ha estudis de tendència que apunten a aquesta major col·laboració entre empreses per poder superar futures crisis. Incideixen que les empreses hauran d’aprendre a col·laborar i treballar en plataforma amb startups, investigadors, universitats i altres institucions acadèmiques.

La col·laboració entre empreses, sobretot petites i mitjanes, serà necessària ja no només per poder fer créixer els negocis sinó simplement per poder subsistir. Les generacions més joves ho tenen clar. Hi ha un sentiment latent generalitzat de col·laboració, de cooperació, de solidaritat, de voler ajudar altruistament que es veurà reflectit al món empresarial. La dita que “la unió fa la força” serà cada cop més palpable en multitud d’exemples.

powered by social2s