El poder del canvi

Canviar és fàcil?  És lent? El canvi és ràpid? O costa molt?

Entenem com a canvi, deixar un punt o situació per arribar a un altre diferent.

Segur que cadascú en funció de la seva percepció i experiència arribarà a una o altra conclusió.

Per mi hi ha un punt que es dona en qualsevol moment de canvi personal i és sentir la següent afirmació: Ja n’hi ha prou. Moltes vegades necessitem tocar fons per adonar-nos que ja no volem mantenir-nos en un determinat punt o una determinada actitud. I només podrem canviar-ho quan ens haguem compromès amb nosaltres mateixos. Això és el que marca un punt d’inflexió i el veritable canvi.

Per mi el canvi depèn d’una decisió. Depèn d’estar disposat a ser coherent: pensar, sentir, dir i fer en la mateixa línia. Llavors, és quan el canvi és ràpid.

La fórmula OPA ho plasma molt bé i el significat és el següent:

O: Observar-se

P: Prendre consciència /Adonar-se’n

A: Actuar

Tot procés de canvi passa per aquests tres fases.

El primer pas és observar-nos i observar al nostre voltant... Com estic? Què sento? Què està passant? En segon lloc que prenguem consciència sobre el que estem observant.. És el que vull? És el que no vull...? I després actuar amb determinació cap al nostre objectiu.

Si hagués escrit aquest article fa uns mesos possiblement la meva mirada hagués estat diferent. Recentment he col·laborat amb l’organització d’un curs d’una setmana de duració molt potent per empresaris i emprenedors que volen ser conferenciants d’elit. I aquí he pogut ser testimoni dels grans canvis que es produïen dia a dia en cadascun dels participants. Cada dia havien de superar proves que els portaven als seus límits i justament vèncer aquestes proves era el que els feia ampliar els seus propis murs mentals, l’anomenada zona de confort. Amb només 7 dies he vist la transformació que han estat capaços de fer de forma individual i col·lectiva.

Moltes vegades pensem que no tenim eines, experiència, tècniques, que no en sabem prou... i això ens pot mantenir sotmesos a una percepció errònia sobre tot el que necessitem, enlloc de situar-nos en el que sí tenim, coneixem, disposem, etc.

Llavors, a mode de conclusió, el canvi és una decisió en què ens comprometem a emprendre un camí cap a alguna cosa que volem (pot ser un objectiu, una actitud...). Hem de fer una revisió constant sobre el punt en què ens trobem i actuar amb gran convicció cap a allò que volem aconseguir. Ningú ens ha dit que el que desitgem arribarà de forma ràpida, per tant la perseverança dia a dia ens ajudarà. És important tenir clar on estem i enfocar-nos, i si ens adonem que ens hem desviat ens tornem a enfocar, i així successivament, tal i com ho fa un GPS que sovint s’està actualitzant. Per al canvi només cal seguir el teu GPS intern; on estàs i cap a on vas?

powered by social2s