Adaptació psicològica a la crisi i demandes dels clients post Covid-19

Des d’una vessant psicològica, la crisi del Covid-19 està suposant un trauma per a gran part de la població; amb lògiques diferències interpersonals, doncs cadascú reacciona segons la seva situació, el seu entorn i la seva manera d’afrontar les crisis. Segurament ens veurem reflectits en alguna/es de les següents fases o de maneres d’afrontar el problema:
- Negació: la primera fase va ser per a molts la de negar el que se’ns venia a sobre; és un mecanisme de defensa que amorteix l’impacte immediat: “no serà per tant”, “a mi no m’afectarà”.

- Enuig: buscar culpables és un altre mecanisme de defensa que ajuda a algunes persones a sentir-se millor: “el govern ho està fent malament”, “la gent surt al carrer quan no toca”,...
- Angoixa: la frustració de no poder socialitzar, la pèrdua de persones estimades, problemes laborals, la visualització d’un futur incert... poden dur a un estat anímic baix que en alguns casos pot acabar derivant en depressió.
- Negociació: en aquesta fase hi ha una part d’acceptació. “La situació és la que és, i he d’acceptar les conseqüències del confinament per evitar mals majors, però només mentre duri la pandèmia”.
- Acceptació: és el pas més proper a la sortida d’aquesta marea emocional. Implica l’alliberació de càrregues emocionals: “les coses són com són i el que ha passat no ho podem canviar; miro cap endavant i començo a crear un nou futur”.
No tots hem de passar per totes les fases, que per altra banda no s’han de donar necessàriament de manera consecutiva. De fet podem estar passant d’una fase a una altra qualsevol de manera constant o fins i tot quedar-nos estancats en alguna d’elles.
Les implicacions d’aquesta crisi els nostres clients, i més concretament sobre els seus hàbits de compra s’han d’anar veient, però hi ha un cert acord en la comunitat científica en què aquesta crisi ens deixa uns clients que demanaran:
- Més empatia, solidaritat i honestedat per part de les marques: empatia cap als clients, per entendre i adaptar-se a les seves necessitats, però també cap a la comunitat, col·laborant per fer un món més sostenible (no ens referim només al plànol ecològic, sinó a tot el que implica la RSE, a nivell social, laboral,...).
- Major seguretat a l’hora de comprar: implicarà un augment de la compra online, amb una millora dels serveis de repartiment i devolució de productes. Els establiments de compra offline (com tots els serveis que impliquin proximitat física) hauran de modificar els ambients per donar major seguretat i automatitzar alguns processos per evitar al màxim el contacte.
Aquesta crisi ens deixa moltes pèrdues a nivell personal, econòmic i social, i ens molts casos haurem de viure un procés de dol, sovint necessari però al que hem de saber donar-li un final. Com més a prop estiguem de l’acceptació del problema i de les seves conseqüències, menys càrrega emocional arrossegarem i amb més empenta començarem a construir una nova realitat, qui sap si millor.

powered by social2s