Big data: Com escollir en quines variables fixar-nos

Les dades s’han convertit en el centre de decisió de les empreses. I no pot ser d’una altra manera: en un entorn més incert que mai, disposar d’informació rellevant sobre l’evolució del mercat i de la pròpia empresa ha esdevingut imprescindible. Però són moltes les dades que es generen: en quines ens hem de fixar?
El primer que hem de fer és un plantejament mirant-nos-ho des de fora, és a dir, sense tenir en compte la informació de la que disposem: quines dades ens serveixen per copsar la situació de la nostra empresa? En passos posteriors ja veurem si podem omplir aquesta informació i com, però és molt important fer primer aquesta reflexió. Així farem un llistat amb el que anomenem KPI’s (Key Performance Indexes), que són les dades clau que hem d’anar recollint i de les que hem d’anar analitzant la seva evolució.

Les dades que són importants per a una empresa poden ser de molts tipus, però les simplificarem en 3 grans blocs:
- Comptables: quina és l’evolució de la tresoreria ens permetrà fer una previsió d’entrades i sortides de capital, i conèixer abans no sigui massa tard si tindrem una baixada important deguda a pagament d’impostos, a proveïdors,...
- Vendes: també és important tenir en compte la previsió de vendes, que en alguns casos dependrà molt de l’estacionalitat del nostre negoci. Disposar d’un pla comercial i de vendes ens permetrà estimar també les vendes que farem en un futur, detectar desviacions sobre les estimacions i plantejar-nos els motius.
- Clients: l’evolució tant en la quantitat de clients com en la seva descripció (perfil sociodemogràfic, volum de compra, hàbits de compra,...), així com variables d’opinió com les necessitats o la satisfacció amb els nostres serveis són molt importants si volem tenir una estratègia centrada en el client i adequar-nos a les seves demandes.
Programes tipus CRM ens ajuden a disposar d’algunes d’aquestes dades; d’altres probablement requeriran d’algun tipus d’estudi de mercat, que ens permeti recollir i analitzar les pròpies opinions dels clients actuals o potencials.
Amb tot, cada empresa és diferent i saber escollir en quines dades fixar-nos requereix d’una bona reflexió. Estem en un moment de globalització de les dades, i això és bo perquè estem entenent que per definir i anar modificant el rumb de les nostres empreses cal aparells de mesura. Això sí, correm el risc de deixar-nos perdre en la immensitat de la informació. Escollim amb criteri, dediquem temps per analitzar-les i no deixem que les branques ens impedeixen veure el bosc.

powered by social2s