Les coses que tenim al cap

Pensem i sentim a partir de les idees, conceptes i categories que tenim al cap. Molts mals de la humanitat, individuals i socials, malalties, guerres, etc., són fruit del garbuix mental que tenim.
Una idea és la imatge que existeix o es forma en la ment. La capacitat racional humana juntament amb la facultat de la imaginació ens permet pensar, en abstracte o en concret, sobre realitats o ficcions del món on vivim. Les bones idees encerten en triar els mínims conceptes que expliquin el màxim de realitat. Expliquen més amb menys, seguint el principi d’economia del pensament Navalla d’Occam. De les idees surten els conceptes bàsics per a qualsevol tipus de coneixement sigui científic o filosòfic.

Idear o conceptualitzar és representar-se la complexitat de la realitat de la manera més breu i manejable possible, amb la caixa d’eines més senzilla i universal. Una persona sàvia té poques eines mentals i moltes aplicacions. La persona nècia té moltes idees al cap, remena molt poca realitat i ho fa de forma molt matussera. L’especialista sap de la seva especialitat però res no li assegura que la seva caixa d’eines especialitzada li serveixi per a la resta de les coses de la vida.
Ideologia és el conjunt d’idees, tendents a la conservació o a la transformació del sistema existent (econòmic, social, polític...), que caracteritzen un grup, institució o moviment cultural, social, polític i/o religiós. La ideologia interpreta i justifica els actes personals o col·lectius dels grups o classes socials, als interessos dels quals serveix, i explica la realitat d’una forma assumible, comprensible i tranquil·litzadora perquè pugui mantenir-se la interpretació o justificació prèvia, tal com es trobava a l’imaginari individual i col·lectiu, independentment de la circumstància real.
La Globalística de Xirinacs és una disciplina d’investigació directa sobre la crítica i millorament dels models mentals que tots tenim al nostre cap. Arribarà un dia que hi haurà una professió de graduats en Globalística, per curar individus i col·lectius i que l’escola ensenyarà a optimitzar el nombre i qualitat dels conceptes importants i, també, la manera de relacionar-los i agrupar-los, en benefici de la pau interior i social.

powered by social2s