La conjuntura del màrqueting enològic

Segurament tenim moltes coses bones al Penedès, com ara grans enòlegs: Joan Rubió, Miquel Medall, Joan Munné, Carles Muray, Xavier Pons... que estan produint vins a diferents nivells d’una gran i inqüestionable qualitat, però quasi amb tots s’encén un debat: com venem aquests vins? Vendre no només vol dir quantitat, sinó preu i denominació d’origen.
Des del meu humil punt de vista, a dia d’avui, amb la tecnologia existent es molt fàcil elaborar un vi, extremadament fàcil (no vol dir que tothom pugui elaborar vins), però si que el coneixement, les escoles agràries, la universitat ens proveeixen grans enòlegs. Però també dir que ens costa suor i llàgrimes la seva comercialització.

Ens omplim la boca tot cofois de les vendes totals de la DOP CAVA, i fins i tot de la DO Penedès, que en volum és irrefutable, milions d’ampolles, exactament 252.512.336 ampolles de DOP CAVA i 17.875.000 ampolles de vi DO Penedès (Dades aportades per els propis consells reguladors). Però, el que no donen són els preus de distribució EX-CELLAR, tan sols un valor de mercat d’aquests vins, al meu parer, el preu ex-cellar deu estar sobre les 3€/ampolla.
Ara bé, amb aquestes dades de producció, i amb aquest preu, on arribarem? Perquè si sumem DOP CAVA + DO PENEDÈS amb 270 milions d’ampolles, el Penedès no esta posicionat com a un referent mundial? Cada ampolla hauria de ser un prescriptor de la nostra contrada i no ho és.
D’acord, tenim el múscul (producció d’ampolles), tenim els enòlegs (dels millors del món), ens falta la tercera pota, el màrqueting! Aquí és on es troba, segons el meu veure, el punt feble de la cadena de valor, ens és més fàcil elaborar el vi, que crear un història darrera d’ell, un storytelling que li diuen ara.
Si ens poséssim a analitzar el mercat (oferta-demanda), la segmentació (tipologia de consumidor de vi), el posicionament del Penedès (incloc el CAVA), i les 4p del màrqueting mix, ara es parla ja de les 5p (incloent la política, i les DO’s son política), i féssim un SWOT, tindríem un mapa molt més clar de la posició de tot plegat.
Hem necessitat uns anys per posar el CAVA al món, hem necessitat anys per personalitzar el Penedès amb el Xarel·lo i el Sumoll, també hem trigat a saber cultivar i vinificar aquestes varietats, i ens en hem sortit, ara toca l’era del màrqueting i de la comunicació digital, per crear primer un storytelling del Pendès (vins + cava), i posicionar la marca Penedès al món, com a una de les grans regions vitícoles mundials, amb capital Barcelona.
PD: Interiorment estem debatent en molts racons sobre el Cava vs. Corpinnat vs. Clàssic Penedès i vs. quina varietat negra ha de representar el Penedès, però tot això, al mercat internacional (excepte quatre freaks) els importa el més mínim.

powered by social2s