Autoconsum solar en les empreses

Encara no entenc com no veig més i més plaques fotovoltaiques als sostres dels nostres cellers i empreses. Tot el que sigui solar és una inversió de les que generen pocs dubtes; en general surten uns ROI de 5 anys.
Us ho dic per experiència: al nostre petit celler, ARTCAVA, acabem d’invertir uns 30K € en una mini planta d’autoconsum que genera gairebé 14,28kWp, fet que significa que d’abril a octubre el 100% de l’energia serà produïda per la nostra pròpia instal·lació, la meitat de l’any, la resta ens suposa més del 50% d’estalvi en la factura. A part, l’energia la comprem a una distribuïdora certificada d’energia verda que, per tant, el 100% de l’energia que consumim és verda.


No cal fer gaires números per veure que estem davant d’una inversió fantàstica, sempre i quan es compleixin alguns requisits: Tenir la potència contractada adequada, que la gran part del consum es produeixi de dia (les bateries encara són elements complicats) i, per sobre de tot, que es gestioni l’energia de forma eficient.
No tant sols hem instal·lat l’autoconsum, sinó que implantarem una nova cultura, d’eficiència i de canvi de costums, principalment: com adaptar els horaris del celler als de major producció solar, modificant els horaris d’entrada i sortida, i dels tallers ecoturístics, que fem als horaris del sol. La gestió de l’eficiència no només ve donada per instal·lar fotovoltaica, sinó per un canvi de paradigma profund de molts afers del treball.
A poc a poc, també haurem de modificar com elaborem els vins d’una forma profunda, amb la gestió dels equips de fred durant la nit; o en els moments pic, com la verema, s’hauran d’anar introduint noves bones pràctiques energètiques per minimitzar l’ús d’energia, o més ben dit, optimitzar-la. Aquest paradigma afectarà sense dubte la part organolèptica dels vins, sense dir que serà millor o pitjor, però a la nostra generació (tant enòlegs com empresaris) ens tocarà l’adaptació a un nou món d’energia, i el repte és fascinant.
Ara tant sols queda esperar la millora en els sistemes d’emmagatzematge de les bateries, els quals tindrien un impacte en l’energia als cellers i llars. Mentrestant a Artcava ja em començat el repte; ara espero aviat veure centenars de cellers, empreses i negocis apostar per un canvi de model, de vida, de trencar els esquemes, sortir de la bombolla i ser valents! Cal ser valents.

 

 

powered by social2s