A prop de la zona de no retorn

Em dóna la sensació que la gent en general no és conscient de què ens ve a sobre, de la crisi econòmica que toca a la porta... Entre la mateixa COVID-19, l’arribada de l’estiu, i tot plegat, hi ha com un flow que em fa patir, no tenim els ulls prou oberts, i “ojos que no ven, esquina que te tragas”.
Fa pocs dies ha sortit la EPA i les dades són molt pessimistes, amb un atur al 15,33% sense comptabilitzar els ERTOs, aquesta intervenció del mercat laboral amaga el desastre i ens fa retardar les reformes i les ajudes que necessitem. Estem molt a prop de la zona de no retorn.

Ja no sol tan sols les dades, és la sensació que dóna la població, més pensant en les vacances que en altra cosa, és un oxímoron per això, ja que el més castigat sense dubte és el sector turístic i el seu voltant, que suposa al voltant del 15% del PIB, segurament un 20% si sumen sectors satèl·lit del turisme. No marxar de vacances dinamita més encara el sector turisme, però no estan les coses com per marxar de vacances...

Per als més optimistes, els que penseu que això va de ser una recuperació de forma de “V”, dir-los que el pitjor està per venir, i serà quan:
- S’acabin els ERTOs
- Arribin els venciments dels ICO
- Quan ens adonem que els fons europeus no s’injectaran a l’economia real
- Quan sense cap dubte, vinguin ajustaments fiscals
- Quan malauradament vinguin les retallades
- Quan l’emoció i les hormones estiuenques se’n vagin amb la “vuelta al cole”
Per mi, hi ha algunes possibles solucions:
1. abaratir la contractació i flexibilitzar-la
2. exonerar impostos
3. estimular la inversió amb injecció directa a fons perdut
4. obligar als bancs, que empreses amb situació de fallida deguda a la COVID (sector turístic), puguin demanar excedència dels crèdits i préstecs/hipoteques fins a la tornada dels turistes, si cal obligar per llei als bancs com a canvi de favor del rescat bancari del 2010.
Si no s’actua en la protecció de l’empresa i a la dinamització de la seva adaptació tecnològica o recerca de nous mercats, la caiguda de la nostra economia serà de tal calibre que no tornarem a estar a la divisió actual.
Posa’t el coi de mascareta i estreny les dents, respira... venen corbes.

powered by social2s