Hi ha encara esperança en la humanitat

Podríem escriure pàgines i pàgines sobre tot el que esta succeint amb la Covid-19, però ni hom n’és prou expert, ni pas periodista. Tot i amb això, si que no puc escriure sobre sentiments, i tot i les crítiques de com s’està gestionant la pandèmia, m’aferro a l’única cosa que em desperta esperança; el Sars-Cov2 desapareixerà en breu, creure en la humanitat romandrà.
L’home és feble i avui crec que la humanitat també, s’ha demostrat sobradament l’impacte d’una cosa tan petita que si ajuntéssim totes les partícules del virus que hi al món, hi cabrien en una cullereta de cafè, mai a en la història tants pocs grams han tingut un impacte tan gran en l’economia, exactament un 8,1% de l’economia mundial (segons el FMI), que expressat així sembla poc però en valor monetari són milers de milions de euros... però hi ha esperança...

La recessió ocasionada per la Covid-19 és singular en diversos aspectes, i és probable que sigui la més profunda per a les economies avançades des de la Segona Guerra Mundial i la primera contracció del producte en les economies emergents i en desenvolupament en almenys els últims sis decennis segons el Banc Mundial. No hi ha registres de correccions a la baixa tan sobtades i dràstiques dels pronòstics de creixement mundial com les que s’han vist en l’època actual. Si el passat serveix com a referència, els pronòstics podrien empitjorar encara més, el que implica que els encarregats de formular polítiques s’han de preparar per la possibilitat d’haver d’adoptar mesures addicionals per donar suport l’activitat... però no hi ha diners... ho ha dit el govern català i només cal veure el volum de deute de l’Estat espanyol.
La fe recau en que davant d’una crisi global, mundial, hem reaccionat davant l’adversitat i la gran majoria d’estats han actuat plegats, sense preguntar el valor o el que em donaràs a canvi i s’ha avançat com mai en la recerca de la vacuna, en un temps rècord, amb la implicació de milers de científics i centres de recerca, hospitals... i segurament el més important queda poc visible, que molta d’aquesta investigació s’ha fet amb codi obert i compartit, que és el que ha internet s’anomena open code o open source, com exemples la Wikipèdia, les criptomonedes o el sistema operatiu Linux, aquesta compartició ens ha d’obrir més encara aquesta fe en la humanitat davant grans reptes com el canvi climàtic, la pobresa al món o altres noves amenaces que ens trobem.
Aquesta esperança no treu la crítica, però no la crítica a la gestió diària de la pandèmia, ni governants ni empreses privades estaven preparades per aquesta magnitud de tragèdia, la crítica va més enfocada a que ja sesabia que això vindria, tant l’OMS com Bill Gates ho havien advertit i no es va fer prou, un altre cop ens assenyalaven amb el dit la lluna, i mirem el dit i no la lluna.

powered by social2s