Jugar amb les dades

No parlarem d’estadística, de ciència de dades o big data. No és que els experts en remenar números no s’ho passin bé amb fórmules, hipòtesis i experiments. Aquest cop el joc i les dades vénen relacionades per una cosa més trivial: els concursos a les xarxes socials. O pot ser que no sigui tan frívol.
Si sou usuaris de les xarxes socials més populars, és fàcil que cada dia us trobeu amb propostes per guanyar un lot de productes de la marca “X”, una estada en un allotjament idíl·lic o sopar en un restaurant exòtic… a canvi de “només” fer clic a M’agrada, fer-te “follower” o etiquetar 3 amics. Sí? Només cal fer això? I si mirem les bases legals del sorteig? Hi són? Què estem fent realment per participar-hi? O al revés, sou organitzadors habituals de sortejos a les xarxes socials?

Sigueu conscients de què feu. No tot és vàlid per a aconseguir els tan preuats “followers” ni per obtenir “likes” a les publicacions. O també és relatiu l’afany de guanyar alguna cosa.
El més habitual és trobar que les grans marques són generalment les úniques que han elaborat unes bases legals per als seus sortejos, mentre que les petites i mitjanes empreses se centren a gestionar el sorteig i ni es plantegin que sigui necessari establir un “pacte legal” per a aquest acte en si. Amb sort, poden ser un “còpia i enganxa” d’alguna altra banda.
Hem de tenir clar que el fet de no conèixer la llei no eximeix de complir-la, i per poder assegurar-nos que actuem de forma correcta, hauríem de tenir en compte que l’organitzador del sorteig és responsable de saber que existeix legislació pròpia dins l’àmbit geogràfic on aplica, com per exemple, en el cas espanyol, la Llei 13/2011 de Regulació del joc, la LOPDGDD o el RGPD, segons les quals hem d’explicar de la manera més detallada i clara possible què farem amb les dades dels participants i si les cedirem a tercers o farem accions comercials. També cal complir la normativa pròpia de la xarxa social on es vulgui fer el sorteig, ja que cada una és diferent i ens permet crear concursos i interactuar d’una manera o d’una altra. I finalment, complir amb les mateixes bases legals, és a dir, fer allò que has dit que faries. Pel teu propi interès i pel dels participants.
Com passa amb les polítiques de privacitat, els avisos legals, les cookies… tot plegat forma part d’un entramat que busca millorar l’ús que es fa de les dades personals dels usuaris. No es tracta de posar les coses difícils, sinó de fer-les correctament. Comparteix un bon ús de les dades i ho veuràs recompensat amb la confiança dels teus seguidors.

powered by social2s