María Lobato

    Negocis de parella

    En Lluís i la Mireia eren el matrimoni perfecte tant a nivell personal com laboral. Amb molta feina i hores invertides havien aconseguit obrir una clínica dental a Vilanova i una altra a Vilafranca, però la convivència no sempre és fàcil i les discussions cada vegada son més freqüents i en benefici del negoci, la Mireia i en Lluís decideixen separar-se.

    A nivell familiar ja havien parlat varies vegades de com ho farien si arribava el moment. La Mireia es quedaria la casa familiar i el Lluís el pis de Vilanova. També tenien clar que mantindrien la custòdia compartida dels nens.

    Però a nivell professional, la Mireia vol obrir-se camí en la formació i en Lluís decideix quedar-se les dues clíniques. I aquí és quan comencen els problemes... La marca de la clínica està només a nom de la Mireia i no se la vol cedir a en Lluís.

    Ara que quasi no es parlen i no arriben a cap d’acord, se n’adonen que haurien d’haver signat un pacte de socis que ajudaria a resoldre els conflictes.

    Però, què és un pacte de socis? És un acord privat que signen els socis d’una companyia per a establir les directius del negoci i la relació entre els membres (incloent els actuals i els futurs) amb l’empresa. L’objectiu principal d’aquest contracte és evitar conflictes, establir un model de gestió i funcionament intern, així com la via per solucionar futurs conflictes.

    Quan és necessari fer un pacte de socis? Sempre. Es important fer-lo al principi, quan s’inicia un projecte de negoci amb un o més socis, ja que marcarà el full de ruta de com s’organitzarà la societat. Però naturalment es pot establir en qualsevol moment, i en tot cas, abans que la relació dels socis es comenci a deteriorar.

    Hi ha diferents pactes de socis depenent de les seves necessitats o del creixement de l’empresa, però sempre es podran establir clàusules com la titularitat de la propietat industrial, la previsió de l’abandonament del projecte d’un soci, l’ampliació de capital, el tipus de retribució, la regulació de l’entrada i sortida de grups inversors, les competències de cada òrgan o la gestió dels recursos financers.

    Està clar que quan es decideix emprendre un projecte en comú, personal o laboral, es fa amb la intenció de que perduri en el temps però el futur és imprevisible. Per això es millor estar preparats i evitar sorpreses.

    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu