Empenta vital

  Quan tenim empenta vital estem alegres, som optimistes i notem energia interior a doll. Quan no la tenim, ens inunda la tristesa i som pessimistes. Sentim íntimament, a cada vivència, el to vital, un estat d’ànim, l’empenta vital que va conformant la nostra pròpia vida psíquica, com s’explica en el Model Ment Global de Lluís Maria Xirinacs.

  El jo decideix, és el poder ple, és sobirania, emancipació, independència. L’ànima és meva, és l’arrel de l’esperit emprenedor i s’expressa a partir del que fa.

  L’ànim ens subjecta el jo. Conèixer el nostre estat d’ànim i saber reposar/descansar i reposar/ recarregar forces, i com anar calibrant la nostra energia interior disponible ens pot evitar emmalaltir d’animositat o desànim.

  Depressió és allò que ens passa quan ens manca energia vital.

  Angoixa és l’excés d’energia vital concentrat en els nuclis nerviosos. L’angoixa pot ser el signe d’una malaltia d’adolescència mal resolta, sovint a causa de l’imperialisme dels adults sobre els joves. Una concentració excessiva d’energia vital ofega d’angoixa el subjecte fent que explosioni pel seu punt de fuga més feble. Obsessions com la golafreria, les tempestes emocionals, tics, hàbits tòxics, etc. aparentment sufoquen i curen, quan en realitat empresonen. La persona “No pot no” fer allò que aparenta calmar-la. Tota l’energia sobrera escapa compulsivament. Per exemple, la persona que fuma gasta obligadament l’excés energètic fumant, però no pot no fumar.


  Per a recuperar la pròpia i genuina empenta vital fent que jugui a favor nostre, ens cal aprendre a separar el subjecte de l’objecte del desig. Desidentificar-se del tabac, l’alcohol, els diners, el sexe, o allò que ens té captats. I re-identificar-nos amb el nostre estimat jo. A mirar amb distància els plaers i els dolors que donen les coses, sense negar-los, sense reprimir directament el desig o la por. Aprendre a meditar ajuda a fer desapareixer la compulsivitat, la identificació alienadora. Anar assumint l’excés d’energia vital que s’emmagatzema en els centres nerviosos en forma d’angoixa. Aprendre a expressar-se malgrat les pors. I a anar sabent quan disposem de la dosi d’energia proporcionada i harmònica del conjunt.

  Ja és a la venda el número 142

   

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu