A mitjans de juny, el president del Celler Vallformosa va presentar davant d’un públic implicat en el sector, el seu projecte de  refundar la D. O. Cava. Hi ha moltes visions de com haurien de funcionar els vins escumosos produïts al Penedès, però trobo un encert que algú, des de dins, doni la seva visió i ajudi a no posar el cap sota l’ala en un sector que ja fa massa temps que arrossega problemes estructurals que no depenen tant sols del clima, sinó de com s’organitza de manera que tots els implicats, des del viticultors als elaboradors, petits i grans, juguin amb igualtat de condicions.

    En plena campanya per les eleccions europees sembla oportú recordar com va ser l’inici del que ara és la Unió Europea, després de la Segona Guerra Mundial. I va ser justament per crear lligams que asseguressin la pau que s’acabava de conquerir i col·laborar en tirar endavant conjuntament aspectes bàsics per millorar la vida, com van ser llavors tractar conjuntament el carbó i l’acer, que vindrien a ser l’energia i les comunicacions físiques i telemàtiques actuals. I es va anar estructurant una comunitat de països cada cop més ample que ha garantit la pau en moments molt difícils de la lluita entre els dos blocs hegemònics durant anys.

    Hi ha gent, entitats i empreses que, per molt que ens sembli que ja les coneixem, mai deixen de sorprendre’ns. Una d’aquestes empreses és Freixenet, que ja va ser una de les dues protagonistes, junt amb Codorniu, de la “Guerra del Cava”, que a finals del segle XX va enfrontar les dues grans empreses per un tema concret d’un model d’ampolla, però que va ser un factor decisiu per convertir l’elaboració del cava en un tema de quantitat i no de qualitat.

    Estem en plena sequera, amb conseqüències greus, tant a nivell domèstic com industrial, als parcs i jardins i també a l’agricultura, concretament a la vinya que és important en l’economia i la clau del paisatge del Penedès.

    Davant d’aquesta realitat no podem quedar parats ni és suficient d’exigir, que s’ha de fer, al Govern que actuï. A la Vegueria Penedès hem de fer un treball d’empoderar-nos similar al que ara ha fet tot just 25 anys van fer les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf per portar l’aigua d’Abrera.

    Després de més de 13 anys des de l’aprovació de la Vegueria Penedès, la Comissió de Territori de Catalunya ha donat llum verda a l’avantprojecte del Pla Territorial del Penedès que serà presentat a les administracions locals dels municipis de la Vegueria i a la ciutadania per recollir les primeres impressions i procedir a l’aprovació Inicial del Pla per part de la Conselleria de Territori, que obrirà un període formal d’informació pública. 

    Ja és a la venda el número 148


     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu