PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online de la Vegueria Penedès

Begoña Cartagena Font

Feliç 2020

Un any mes toca fer balanç de l’any que deixem enrere. Tinc la sensació de que el temps passa rapidíssim i els dies cada cop son més intensos. Bé, tan s’hi val.... aquí estem, acomiadant un any i donant la benvinguda al 2020, que representa un canvi de dècada.
Com sol ser habitual a la nit de cap d’any, solem fer propòsits i la qüestió és, que passa amb aquests bons propòsits que tenim? Es compleixen? No es compleixen?.
La meva opinió és que els propòsits per sí sols no serveixen de res. Les persones necessitem accionar les coses per produir resultats. Doncs si l’últim dia de l’any em dic “l’any vinent vull estar més prima”, és obvi que hauré de fer alguna cosa al respecte.

Llegeix més...

Com superar el síndrome de l’impostor

Sentiment que mai s’està a l’alçada de les circumstàncies. No ser prou bo, competent o capaç. Creure que tot el que s’aconsegueix és degut a un cop de sort.
Aquests són els sentiments habituals de les persones que tenen el síndrome de l’impostor.
Són persones que se senten com un frau i que es preocupen per no ser tan competents com els altres.

Llegeix més...

El síndrome de l’impostor

Avui he rebut una trucada inesperada. Una trucada gratificant d’algú que vaig conèixer fa un any. Es tracta d’una alumna d’un curs amb qui vaig coincidir mentre jo formava part de l’equip de l’staff.
Una de les funcions que assumia en aquest rol era recolzar als estudiants, sostenir-los en el moment en què s’hi trobava cadascú. Doncs degut a la intensitat i l’exigència del programa formatiu és freqüent que les persones passin per moments emocionals complexes de gestionar; i és en aquests casos, vital el recolzament rebut per part de l’equip docent.

Llegeix més...

El llenguatge ens delata

El llenguatge és una eina a través de la qual les persones ens relacionem amb els altres i també donem a conèixer el nostre mon intern.
El llenguatge influeix en les nostres emocions, pensaments, accions i per tant també en els resultats que obtenim.
Moltes vegades costa adonar-nos-en de les paraules que utilitzem en la nostra expressió i de l’impacte que aquestes tenen, ja que el llenguatge té la capacitat d’empoderar-nos o per contra, restar-nos poder.

Llegeix més...

Els 4 estats emocionals del canvi

En tot procés de canvi les persones passem per diferents estats emocionals independentment del resultat que es vulgui aconseguir. Tenir present aquests estats ens aportarà claredat sobre què ens espera i ens podrem anticipar i motivar davant els reptes que cada fase ens aporta.

1. Optimisme desinformat:
És un estat emocionant en el que només veiem els avantatges i beneficis (“Vaig a canviar de feina, vaig a muntar un negoci, vaig a perdre pes, vaig a promocionar a la feina”, etc.).
En aquesta etapa ens centrem en tots els beneficis que hi guanyarem amb el canvi tot i que no tenim en compte el cost que això suposarà i el sacrifici que haurem de fer.

Llegeix més...

Autolideratge per marcar el rumb

Molt s’ha escrit sobre el lideratge, i és tan àmplia la paraula que dona peu a moltes connotacions i significats diversos.
Generalment el lideratge s’atribueix a la responsabilitat de gestionar un equip de treball, i en certa part és cert, tot i el lideratge és molt més que una habilitat directiva.
Per mi el lideratge és una potencialitat que tothom té, la de SER nosaltres mateixos i assumir la gran responsabilitat de liderar la nostra pròpia vida.
Per poder exercir el lideratge d’altres persones o equips en primer lloc hem de desenvolupar el nostre autolideratge, que no és altra cosa que agafar les regnes de la nostra vida i assumir la responsabilitat de totes les nostres decisions i accions.

Llegeix més...