Més de 100 emprenedors i emprenedores han estat protagonistes en aquests darrers 12 anys d’aquest espai. Les seves il·lusions, les pors, les motivacions i estratègies, les oportunitats detectades, els aprenentatges, els interrogants, els consells... les seves experiències ens han servit per entendre què hi ha darrere d’una persona que emprèn, sigui en un negoci nou, sigui en un de ja existent.

    Bons productes en un entorn bonic de Vilafranca

    Entrevisto l’Albert i en Jordi Massip de Vilanova, tots dos amb un MBA. Són franquiciats de Santa Gloria i Coffee Bakery i formen part del projecte d’expansió al Penedès, Garraf, Barcelona, Nord de Catalunya i Balears. Abans d’això, tots dos eren farmacèutics i tenien les seves pròpies farmàcies a Vilanova. Però, com a empresaris emprenedors, van prendre la decisió de vendre les seves farmàcies, ja que eren molt competitius en el món de les vendes en línia. Van reinvertir els guanys en diferents sectors i, després de la pandèmia, van veure la importància de les necessitats primàries i van identificar empreses que havien tingut èxit, sobretot en el sector de les cafeteries i fleques a Catalunya. Van apostar per aquest model de negoci que és totalment català, i, que està enfocat a oferir un producte de qualitat i a generar sempre un entorn agradable.

    L’entrevista d’aquest més és ben diferent a totes les que he fet fins avui. Ho volia provar. Mantenir una conversa amb el Chat GPT sobre emprenedoria i preguntar-li directament en què pot ajudar. I no deixa de sorprendre. És evident que, de vegades, és poc precisa i profunda, que té biaix i és imprecisa, que pot generar contingut inapropiat, que acaba depenent molt de les dades d’entrenament que rep, que no sabem qui la mou.... tot això és cert, però llegiu l’entrevista que ella mateixa m’ha anat responent a les meves preguntes.

    Chat GPT! M’agradaria aprendre més sobre com pots ajudar els emprenedors en el seu procés de crear una empresa. Comencem amb la primera pregunta:

    A poques hores de les eleccions municipals em poso a escriure aquest article. Més enllà de la tendència política guanyadora als diferents municipis de les nostres comarques, crec que no m’equivoco en afirmar que és una voluntat compartida el fet de revitalitzar l’economia local.

    Hi ha molts herois i heroïnes que cada dia s’encarreguen de forma anònima de fer “rutllar” aquesta economia. Els pagesos i pageses, el botiguers i botigueres, les petites empreses locals, autònoms, grans empreses, serveis diversos i un llarg etc. que composa l’activitat d’un petit poble, d’una vila o d’una ciutat.  Aquesta activitat està plena de traves, de dificultats de regulacions sovint excessives i lentes i tot això fa que subestimem el paper dels ajuntaments en el foment de l’economia local i els critiquem per les seves accions.

     

    Entro a la Biciclera i, entre reparacions de bicicletes i serveis de bar, parlo amb els dos Fèlix que regenten aquest negoci que va obrir a Vilafranca poc abans de la pandèmia a l’Era Enrajolada i que aquest mes s’ha traslladat al carrer General Cortijo.

    En Fèlix Marc Guardiet té 37 anys i és un gran aficionat a la bicicleta, en el sentit més ampli de la paraula: anar en bicicleta, mirar ciclisme esportiu, arreglar-les... En Fèlix Carbó és més aficionat al ciclisme que a la bicicleta i té 40 anys. Quan treballava a la Moderna quedaven sovint per veure ciclisme per televisió. Sempre deien que seria molt interessant que existís un lloc on poder anar habitualment a seguir el seu esport favorit.

    M’entrevisto amb l’Albert que ha obert fa escassament un mes una botiga al carrer de la Paloma a Vilafranca del Penedès especialitzada en jocs de taula.  Ell ha fet de comercial tota la vida en diferents sectors, maquinària manteniment, assegurances... i de fet segueix encara amb la seva activitat professional com freelance en projectes relacionats amb tecnologia. La botiga, ens explica, és una activitat complementària que fa amb la seva dona la Ivana.  

    La Sara i la Ivet són dues esteticistes molt especialitzades  en ungles que fa un any van obrir un local a la Parellada. El nom del seu local “amb ànima” explica la seva raó de ser. Donar un servei més enllà del que és estrictament estètic i aconseguir que les seves clientes se sentin acollides en aquest espai. El temps i les sinergies en diferents aspectes personals i professionals han fet que en el camí es trobin amb la Laia i la Laura, especialistes en la bellesa de la mirada i una visió holística del món de l’estètica respectivament. 
    Han vist que juntes poden fer un projecte molt complert i oferir un servei integral alhora que especialitzat. D’aquí neix la nova proposta que porta el mateix nom i que estarà situat a l’Avda Tarragona i que obrirà portes aquesta primavera. 
    M’entrevisto amb la Sara, la Ivet, la Laia i la Laura en el seu petit centre a la Parellada. Se les veu il·lusionades i creatives a les portes d’emprendre la nova aventura. Mentre parlem flueixen les idees...

    Fa pocs dies el Servei d’Iniciatives Econòmiques (SIE) de la Mancomunitat Penedès-Garraf va presentar l’informe de dades del mercat de treball a l’Alt Penedès i Garraf corresponent al darrer mes del 2022.

    Les dades ens expliquen que a la comarca de l’Alt Penedès hi ha 3.248 empreses i durant el 2022 se’n van crear 27 de noves. Lluny estem encara de les 3.800 que hi havia enregistrades l’any 2008. I si mirem el nombre d’autònoms ens dóna una xifra de 7.640 tenint en compte que enguany se n’han donat de baixa 55. Com passa en el nombre d’empreses, també en el cas del nombre d’autònoms,  hem vist un descens des de l’any 2008 en que es van arribar als 8.200 autònoms.

    Ja és a la venda el número 140

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu