Buscant la inspiració

    Obrir un negoci, ampliar el que tens, buscar un nou servei, un nou producte, és sense cap mena de dubte un exercici de creativitat. Tant és que el negoci doni resposta a una oportunitat, desenvolupi una habilitat de qui l’impulsi o sigui la continuïtat d’un negoci familiar o qualsevol dels centenars de motius que porten una persona  o un equip a obrir una nova empresa... sempre, cal una gran dosi de pensament creatiu.

    És així i en canvi són moltes les persones que davant la pregunta: “et consideres una persona creativa?” responen amb una rotunda negació. Això passa perquè, encara ara, acostumem a associar aquest tipus de pensament a l’art, al disseny, a l’invent, a l’enginy... i si la nostra activitat està allunyada d’algunes d’aquestes especialitats considerades “tradicionalment creatives” ens sembla que tenim poca destresa en aquesta habilitat.

    En realitat cada persona desenvolupa la seva creativitat en allò que més li agrada i se li dóna bé, sigui en l’àmbit més personal o professional. Els hobbies són, moltes vegades els entorns on explorem la creativitat. Però no cal dir que si estem una de les situacions que he descrit a l’inici “d’emprendre un projecte”, ens farà molt bé aprendre i practicar alguns petits consells que ens portin a la inspiració que és el primer graó del pensament creatiu.

    Però on ens inspirem quan volem introduir alguna novetat en la nostra organització? Vull compartir en aquest espai 4 possibles fonts d’inspiració...

     

    Què podem aprendre de...(Ikea, el Barça, Amazon,...)

    Veure què fan d’altres resulta sempre una molt bon font d’inspiració. No em refereixo a mirar només (que també) els nostres possibles competidors i competidores. Parlo de mirar, amb visió curiosa altres models “exitosos”. Quan veiem un negoci, un projecte, encara que estigui ben allunyat de la nostra especialitat, podem trobar  sistemes de gestió, maneres de publicitar, de lliurar etc. que potser ens poden resultar inspiradores en el sentit que quan ho fem amb mirada atenta generem una CONNEXIÓ entre conceptes, experiències, accidents, que, de forma moltes vegades insòlita i inesperada, s’interrelaciona per generar alguna cosa nova. En aquest sentit, la curiositat és útil com ACTITUD ATENTA allò que ja existeix, i també allò que cal CANVIAR, i com a mecanisme per CONNECTAR de forma exploratòria coses aparentment llunyanes.

     

    Problemes

    Resoldre un problema és, possiblement, una de les millors fonts de generació d’idees de negoci.  Quan algú té un problema i nosaltres trobem una manera viable i factible de donar-hi solució vol dir que hem trobat una OPORTUNITAT DE NEGOCI.

    És un exercici molt interessant mirar-nos la realitat d’un dia qualsevol en clau de “problema”. Coses que no funcionen, que no són sostenibles, que no són eficients, que són massa cares, que no són accessibles, que són complicades... serà per problemes oi?

    De fet Alfons Cornella (especialista en innovació) ens diu que quan volem engegar un procés d’innovació dintre del nostre negoci només ens cal fer  “mineria de problemes” per saber on podem trobar un aspecte susceptible d’esdevenir una innovació. Allà on hi ha un problema, hi ha una oportunitat bé per generar un negoci, bé per encetar una innovació.

     

    Els  ODS

    El setembre de 2015, i amb l’acord històric de 193 països, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible i els seus 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), com a instrument global amb un ampli abast i una importància sense precedents.

    Com a compromís mundial, busca que tots els estats es proposin fermament posar fi a la pobresa i la fam, a combatre les desigualtats, protegir els drets humans, especialment de les persones més excloses i de major vulnerabilitat, promoure la igualtat de gènere i l’empoderament de les dones i les nenes, construir societats pacífiques, justes i inclusives i garantir una protecció resilient del planeta i dels seus recursos naturals.

    Quan llegim els ODS en clau de trobar noves idees pels nostres projectes, esdevenen una gran font d’inspiració. Què podria fer a nivell particular per incidir en algun dels 17 objectius? Què puc fer a través del meu projecte a nivell local? I podria fer alguna cosa per tenir impacte a nivell mundial?...aquestes poden ser preguntes de partida i a partir d’aquí poden sorgir canvis, oportunitats, altre cop connexions, que ens portin a nous projectes.

     

    Fotografies

    El nostre pensament funciona de forma permanent de forma associativa. Qualsevol paraula que sentim, imatge que veiem, olor que sentim, l’associem a alguna experiència, record, coneixement, sentiment. Aquesta capacitat innata (i que les persones creatives tenen especialment entrenada) és una gran font d’inspiració.

    La proposta aquí rau en disposar de moltes fotografies (es poden buscar bancs de fotografies a Google) i triar-ne una a l’atzar i escriure les paraules que aquella imatge suggereix.

    Les paraules que tenim i que hem obtingut d’aquesta forma atzarosa les vinculem al nostre projecte i busquem en aquesta unió una nova idea per aplicar en el nostre projecte.

    Imagina que tens una imatge d’una posta de sol. I tens algunes paraules del tipus llum, bellesa, tranquil·litat... I vincules la paraula bellesa al teu projecte... Podria fer alguna cosa per què la presentació del meu producte o servei fos més “bell”, més bonic... i d’aquesta manera la fotografia triada t’interpel·la a fer-te preguntes.

      

    Quatre notes pel bloc: què podem aprendre d’aquesta experiència?

    1- Quan busquem noves idees pel nostre projecte, hem de buscar fonts d’inspiració.
    2- Deixar-se sorprendre, amb mirada curiosa observant a “llocs poc habituals” en aporta idees diferents.
    3- Els problemes són una de les millors fonts d’idees.
    4- Repensar la nostra quotidianitat des de l’atzar, és una bona manera de portar disrupció al nostre negoci.

     

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu