PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

 

PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

Big data: Com escollir en quines variables fixar-nos

Les dades s’han convertit en el centre de decisió de les empreses. I no pot ser d’una altra manera: en un entorn més incert que mai, disposar d’informació rellevant sobre l’evolució del mercat i de la pròpia empresa ha esdevingut imprescindible. Però són moltes les dades que es generen: en quines ens hem de fixar?
El primer que hem de fer és un plantejament mirant-nos-ho des de fora, és a dir, sense tenir en compte la informació de la que disposem: quines dades ens serveixen per copsar la situació de la nostra empresa? En passos posteriors ja veurem si podem omplir aquesta informació i com, però és molt important fer primer aquesta reflexió. Així farem un llistat amb el que anomenem KPI’s (Key Performance Indexes), que són les dades clau que hem d’anar recollint i de les que hem d’anar analitzant la seva evolució.

Llegeix més...

Les enquestes i els perills de l’intrusisme professional

La globalització de les dades ha portat una conseqüència positiva, com és la democratització de la informació: qualsevol empresa o institució té al seu abast una gran quantitat de dades que li permeten arribar a conclusions sobre la situació del mercat, fer previsions i adaptar-se en conseqüència.
Però per una altra banda, l’accés a eines que faciliten la recollida de dades de la població, tipus enquestes, ha fet que qualsevol persona sense els coneixements adequats pugui fer un “estudi” i presentar-lo com a rigorós, sense respectar uns mínims requisits estadístics.
Així, ens trobem amb tot tipus d’institucions, mitjans de comunicació i altres empreses que pregunten als seus socis, lectors o clients sense tenir en compte els esbiaixos que es presenten.

Llegeix més...

Les entitats bancàries: Posició supremacista en temps de customer centricity

Que “el client sempre té raó” no és pas un pensament nou; de fet és una frase de principis del segle passat que s’atribueix a un conegut empresari de l’època. Però quan parlem de customer centricity, anem molt més enllà d’aquesta frase: ens referim a situar al client al centre de l’estratègia empresarial.
Tot i ser un corrent de pensament força estès actualment entre l’empresariat, la visió estratègica i les accions portades a terme no sempre van en la mateixa direcció. Si parem atenció podrem veure molts exemples d’això; alguns són molt clars i evidents, com els serveis que donen, en general, les grans entitats bancàries. Posaré 3 exemples coneguts, ja sigui perquè s’hi han trobat diferents persones, o empreses properes:

Llegeix més...

Adaptació psicològica a la crisi i demandes dels clients post Covid-19

Des d’una vessant psicològica, la crisi del Covid-19 està suposant un trauma per a gran part de la població; amb lògiques diferències interpersonals, doncs cadascú reacciona segons la seva situació, el seu entorn i la seva manera d’afrontar les crisis. Segurament ens veurem reflectits en alguna/es de les següents fases o de maneres d’afrontar el problema:
- Negació: la primera fase va ser per a molts la de negar el que se’ns venia a sobre; és un mecanisme de defensa que amorteix l’impacte immediat: “no serà per tant”, “a mi no m’afectarà”.

Llegeix més...

 Ja és a la venda el número 105