Igual que la filmografia, la música també pot servir d’inspiració per a les empreses familiars. 
  “Money” de Pinkfloyd. A l’empresa familiar el substantiu és empresa, i aquesta necessita guanyar diners per poder continuar. “La caixa és la reina”. Però els diners no poden ser l’única motivació d’una empresa familiar perdurable, igual que respirar no és l’objectiu vital d’una persona assenyada. 
  “We are a family” de The Sister Sledge. A l’empresa familiar, familiar és l’adjectiu. Una família unida és requisit necessari per a la continuïtat de l’empresa familiar. Entre empresa i família hi ha vasos comunicants. L’empresa amplifica les relacions familiars, per a bé o malament. Igual que es presta atenció a l’empresa, ha de fer-se amb la família.

  Les llistes són simplificacions que no reflecteixen la quantitat de matisos de la realitat de les empreses i famílies; però aquest és el resum de la meva experiència amb les famílies empresàries amb les quals he tingut el paler de col·laborar
  1.-EL SUBSTANTIU ÉS EMPRESA, FAMILIAR L’ADJECTIU. El que és bo per a l’empresa a la llarga és el millor per a la família.
  2.-COMUNICACIÓ EMPÀTICA. Mantenir a la família informada de les qüestions importants. Crear canals de comunicació participatius. Acceptar el conflicte. Escoltar als continuadors. Respectar les individualitats.

  Aquest passat mes de desembre van sortir a la premsa diverses notícies relatives a herències que han cridat l’atenció. Els multimilionaris per herència superen als emprenedors, segons UBS.

  El testament de l’empresari Fernando Fernàndez Tapias deshereta els seus cinc fills grans, que es veuran als tribunals amb la vídua i els dos petits. I finalment, l’hereu d’Hermes (solter i sense fills) llega la seva fortuna al seu jardiner, invalidant el pacte successori amb una fundació suïssa. Sense voler crear càtedra, i sotmès a millor criteri, aquestes notícies donen peu a una sèrie de reflexions sobre la disposició dels béns pel dia que faltem.

  El juny del 2018, després d’un tempestuós procés que va obtenir més d’un important titular de premsa, el fons d’inversió Carlyle va comprar el 65% de les accions de la família Raventós a Codorníu; l’empresa familiar amb més antiguitat del país. Al Clúster Day 23 d’Acció, Teresa López, directora de recursos humans de Codorníu, va afirmar que eren una empresa familiar. És això veritat? Continua sent Codorníu una empresa familiar?

  Per a moltes famílies empresàries que tenen fills menors d’edat la tornada a l’escola és una tornada a la normalitat. Per alguns és quan comencen les veritables vacances. Després del descans i reflexió estiuenca és convenient començar el nou curs amb objectius clars i mesurables, que tinguin els seus corresponents plans d’acció amb responsables, fites i calendari.

  Un dels objectius del nou curs per a les famílies empresàries ha de ser la millora de la formació dels accionistes actuals i futurs, com a persones, professionals, directius, governadors i propietaris. Aquesta formació ha d’abastar aspectes que van des dels valors fins l’afecció, passant pels coneixements i les habilitats. Uns s’aprenen a la família; uns altres a les escoles i universitats; altres a l’empresa aliena o pròpia.

  Ja és a la venda el número 143


   

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu