Crec que tots estarem d’acord amb que vivim en un moment de canvis importants, i som conscients que si no som capaços d’adaptar els nostres models empresarials als nous requeriments correm el perill de deixar de ser competitius. Per això és important estar al dia i treballar per avançar-nos!
    Aquesta visió forma part de l’ADN de la FEPG, i per aquest motiu el foment de la col·laboració entre les empreses del territori i la formació especialitzada és un dels principals eixos d’acció del pla anual 2024.
    En aquest sentit fa un parell de setmanes vam organitzar la jornada: “Claus per a la captació i fidelització del talent en els sectors tecnològic i d’innovació al Gran Penedès”, al celler Castelo de Pedregosa de Sant Sadurní.
    Durant la jornada quatre dones, que lideren les àrees de recursos humans d’empreses del territori, van compartir la seva visió en format taula rodona. Va ser molt interessant.

    A les portes de les Festes de Nadal el primer que vull fer és desitjar a tots els sectors, però en aquest cas especialment al comerç de proximitat, una bona Campanya de Nadal, conscient que aquesta època suposa una part important de la seva facturació.
    Dit això, voldria fer algunes reflexions sobre el comerç local, sector amb un entorn molt canviant i que necessitarà una gran capacitat d’adaptació per continuar sent viable. I és que sovint quan parlem de tecnologia i digitalització pensem només en les empreses industrials però el comerç també té en aquest sentit reptes importants.

    Ja fa alguns anys que utilitzem tot sovint una expressió, que va començar a sortir durant la pandèmia, la paraula “resiliència”. Ens hem acostumat a fer-ne referència per posar de manifest la gran capacitat de resistència i adaptació que ha demostrat l’economia i la societat en general durant els darrers anys.
    I és que estem a finals de l’any 2023 i novament estem parlant d’un cert optimisme econòmic, malgrat un context global de grans turbulències. Sí que és cert que la dinàmica econòmica a la zona euro indica una tendència de reducció del ritme de creixement, caient del 3,5% del 2022 al 0,9% del 2023, però s’espera una represa moderada, amb un creixement de l’1,5%, al 2024.

    Fa pocs dies escoltàvem el candidat del PP a les eleccions generals que anunciava que si sortia escollit modificaria la llei perquè no es poguessin celebrar eleccions els mesos de juliol i agost, curiós. Estic d’acord que la convocatòria de les eleccions del 23 de juliol no ha estat gaire oportuna,  però considerar els mesos de juliol i agost com a pràcticament inhàbils em sembla també bastant desafortunat.

    Fa pocs dies s’han constituït els nous consistoris: més de 8000 regidors i regidores han pres possessió dels seus càrrecs als ajuntaments de Catalunya. Per tant, com a patronal territorial, el primer que vull fer és felicitar-los i desitjar-los molta sort. Malauradament, al nostre país, la classe política està desprestigiada. El mal ús de la posició de poder, per part d’alguns, ha esquitxat tot el col·lectiu que, majoritàriament i especialment en política municipal, treballa molt i amb un fort esperit de servei a la comunitat.

    Sovint sentim a parlar de la col·laboració publicoprivada, però, què significa en realitat? Molts cops no va més enllà d’una foto de les administracions públiques que es reuneixen amb el teixit empresarial per explicar-los alguna cosa. Això no és col·laboració!

    La col·laboració significa no duplicar feines i aprofitar allò que cadascú sap fer millor. No té cap sentit que l’administració pública realitzi activitats que ja es fan des de l’àmbit privat, té molt més sentit aprofitar el que ja existeix i destinar els recursos a altres actuacions.

    Ja és a la venda el número 140

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu