PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

 

PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

Eric Enguita Albet

Pablo Hasél i els joves

Crec que tots i totes estarem d’acord que la música de Pabo Hasél serà més o menys bona, més o menys correcte, i fins i tot m’atreveixo a dir que la majoria de vosaltres ni l’ha escoltat mai ni se sap per quines lletres o piulades fa que estigui a la presó, però sí que estarem d’acord que mai un raper hauria d’estar entre reixes per les seves lletres, i també ens trobarem en denunciar que la democràcia espanyola té carències importants.

Llegeix més...

Cal ser flexibles per sortir-nos-en de tot plegat

Comencem a ser conscients de la situació que estem vivint emprenedors, empresaris i el gran teixit de la PIME catalana dedicada a l’oci, gastronomia i turisme, de lluny el sector més tocat, tocat de mort a causa de la pandèmia i la situació sanitària.
Però ara cal preparar la sortida d’aquest forat i només hi veig una sortida més o menys ràpida dels 3 sectors més castigats i és la flexibilitat! Els emprenedors són resilients per se; els empresaris no tots. Els canvis normalment són poc conservadors, però ser conservador al primer quart del segle XXI és poc recomanable per la velocitat que agafen les coses.

Llegeix més...

El món que ve

Fa molt de temps, posem vuit o nou mesos, el món ens semblava familiar. No és que fos perfecte, però sabíem a què atenir-nos. La pandèmia ens resulta desconcertant perquè ens col·loca en ‘terra incognita’.
El coronavirus ha trastocat tan profundament el nostre món perquè no és només una crisi sanitària, tot i que ha afectat la salut de més de 50 milions de persones i ha matat 1,3 milions de persones. Qüestiona cada un dels pilars que sustenten la nostra existència. La manera de treballar i guanyar-nos la vida; de viatjar i de moure’ns per les ciutats. La manera d’educar els nostres fills i de tenir cura de la gent gran. La convivència al carrer, a la llar. Ens ha robat la celebració i el dol. Ens ha negat la salutació i escatimat l’abraçada, vivint amagats darrera d’una mascareta.
Yuval Noah Harari: “Superarem la pandèmia, però correm el perill de despertar a un món diferent”, així de radical exposa una tesi un dels filòsofs més influents al món actualment, que desgrana com poden anar les coses segons el passat i l’evolució de la nostra espècie i la reacció davant les pandèmies que s’han anat succeint durant centenars d’anys.

Llegeix més...

Hi ha encara esperança en la humanitat

Podríem escriure pàgines i pàgines sobre tot el que esta succeint amb la Covid-19, però ni hom n’és prou expert, ni pas periodista. Tot i amb això, si que no puc escriure sobre sentiments, i tot i les crítiques de com s’està gestionant la pandèmia, m’aferro a l’única cosa que em desperta esperança; el Sars-Cov2 desapareixerà en breu, creure en la humanitat romandrà.
L’home és feble i avui crec que la humanitat també, s’ha demostrat sobradament l’impacte d’una cosa tan petita que si ajuntéssim totes les partícules del virus que hi al món, hi cabrien en una cullereta de cafè, mai a en la història tants pocs grams han tingut un impacte tan gran en l’economia, exactament un 8,1% de l’economia mundial (segons el FMI), que expressat així sembla poc però en valor monetari són milers de milions de euros... però hi ha esperança...

Llegeix més...

El turisme que ve

No cal dir que el turisme és un sector econòmic molt important, a nivell català i també a Espanya, on tan sols França és davant a nivell d’importància en turisme (OMT 2019). A Europa afecta directa i indirecta a més de 30 milions de persones a Europa (UE). Éssent el turisme el sector més tocat per la pandèmia, degut als confinaments, molts no sobreviuran, altres es reinventaran.

Llegeix més...

La Covid-19 ens ha despullat

En moltes crisis afloren una sèrie de problemàtiques, i en aquesta actual està éssent especialment florida, el vaixell s’enfonsa i tothom juga a ser l’orquestra aquella que segueix tocant mentre anem abocats a l’abisme... lolailo-lailo-lailo...
El primer, i segurament més greu és que no aprenguem dels errors del passat, i ho estem fent, des del sistema educatiu, al sanitari, s’aguanta tot plegat d’un fil molt prim, el sistema està dèbil, molt tocat.

Llegeix més...

 Ja és a la venda el número 108