María Lobato

  El dia 8 de Març es va celebrar el Dia Internacional de la Dona. El rol de la dona al món, per sort, ha evolucionat amb el pas del temps, però és conegut per tothom que no sempre ha jugat el mateix paper en tots els àmbits, com per exemple a la Propietat Industrial.
  Quantes dones han creat una marca que ha acabant convertint-se en un imperi? No gaires, però una d’elles va ser Coco Channel, l’única dissenyadora de moda que figura a la llista de les 100 persones més influents del segle XX segons la revista Time, o al camp de la cosmètica podem trobar a Estée Lauder o Florence Nightingale, més coneguda pel seu nom comercial Elisabeth Arden.

  En articles anteriors he descrit la Marca Personal com una “eina” que s’ha de desenvolupar per a potenciar les qualitats que defineixen a un professional i que el diferencien dels seus competidors.
  Parlant estrictament del concepte de Marca Personal hi ha definicions de tot tipus, però és bàsicament dins l’àmbit laboral on es permet a una persona diferenciar-se de la competència, partint d’una construcció adequada de marca, inspirant confiança, aportant experiència, etc.
  Però què passa quan una marca personal es converteix en una marca professional que distingeix un producte i/o servei dins del mercat? Què passa quan una marca personal es converteix en un imperi? Pensem en Ferrari, Versace, Christian Dior o Balenciaga. Deixa de perdre la seva essència?

  No ens adonem, però en el nostre dia a dia confiem en algunes persones. Heu pensat alguna vegada per què costa tant canviar de perruqueria? O per què ens posem de malhumor quan el nostre metge de capçalera no hi és? O fins hi tot, per què no sabem on anar, quan la nostra carnisseria és tancada per vacances?
  Això és degut a la generació d’un vincle de confiança. No dubtem de les capacitats d’aquests professionals per a deixar-nos assessorar, cadascun en el seu àmbit, i ens sentim perduts quan no hi són. Per què? Perquè han estat capaços de generar confiança, cultivar-la i, sobretot, s’han esforçat per mantenir-la.

  Aquest article serà diferent. Durant aquests mesos s’han plantejat casos hipotètics, casos reals i s’han comentat algunes notícies d’actualitat relacionades sempre amb la Propietat Industrial i Intel·lectual, però en aquest últim article de l’any, reflexionem.
  El temps de Nadal convida a pensar sobre la situació personal, familiar, laboral i també a nivell empresarial. En l’àmbit de la Propietat Industrial és important que:

  En articles anteriors s’ha posat de manifest que les marques, patents, dissenys i altres drets de Propietat Industrial són “creacions” que no es poden tocar, però que es tracten com autèntics drets de propietat, és a dir, es poden comprar, vendre, heretar, llicenciar o hipotecar com qualsevol altre bé físic (pis, terreny, cotxe). En definitiva són tractats com actius intangibles dins de la comptabilitat de l’empresa ja que són avaluables  econòmicament i aporten valor afegit.

  Ja és a la venda el número 142

   

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu