María Lobato

  Cada any, el mes d’agost és el mes oficial de les vacances. Famílies senceres s’organitzen per fer sortides i excursions allà on sigui. Ciutats buides i llocs de platja i muntanyes plens de turistes. Durant uns dies els treballadors i empresaris pengen el rètol de “Tancat per vacances”.
  Certes jurisdiccions dins l’àmbit de l’Administració de Justícia són inhàbils en aquesta època, però no és així pels organismes administratius com la Oficina de la Propiedad Intelectual de la Unión Europea (EUIPO) o la Oficina Española de Patentes y Marcas (OEPM).

  Es diu que vivim en un món globalitzat, hiperconnectat, no hi ha fronteres. Podem encarregar menjar sense sortir de casa, aplicacions per fer operacions bancàries sense haver d’anar a la oficina, comprar roba o qualsevol objecte per internet, ho tenim tot i estem a l’abast de tot, només amb un “click”.

  Però els éssers humans som sociables i necessitem companyia, per això es van crear diferents aplicacions on hi ha un àlbum sencer de fotos de persones disponibles i amb un únic “like” pots trobar parella.

  El passat 26 d’abril es va celebrar el dia Mundial de la Propietat Industrial i Intel·lectual amb l’objectiu de divulgar i fomentar el valor que tenen els drets de propietat industrial per a protegir la innovació i el coneixement d’una empresa.
  Aquest dia pretén visibilitzar i sensibilitzar la importància del registre i manteniment dels drets de la propietat industrial i intel·lectual als emprenedors i empresaris, per a ser conscients de la seva repercussió econòmica al territori i perquè contribueixen a fomentar l’evolució de la societat, la sigui mitjançant marques, patents o drets d’autor.  

  La Sabina viu a Alemanya i fa uns anys que va obrir el seu propi negoci de fabricació i venda de sabons artesanals. Va tenir tan bona acollida que va obrir una línia de perfums sota la marca “Perfumes”, aconseguint a Alemanya el registre de la denominació.

  La Sabina no sap perquè però les seves fragàncies tenen molt d’èxit a Espanya i ha decidit registrar la marca “Perfumes” a la Oficina Española de Patentes y Marcas per a la classe de perfums. Però la marca ha estat denegada, per què?

  En Dídac és fill de pagesos i estan tots molt preocupats per la gran sequera i la manca de pluja que està començant a afectar la collita de la família.
  Abans de dedicar-se al camp, en Dídac va estudiar el grau de física a la Universitat i ara està realitzant un projecte sobre la creació de pluja artificial. Porta moltes hores i diners invertits i ha decidit buscar un soci-inversor. Després de contactar amb diferents possibles socis interessats explicant la seva proposta, ensenyant plànols, despeses i maquetes, troba el soci que l’ajudarà a tirar endavant el seu propòsit.

  Fa tres anys la Júlia va obrir al Penedès el negoci que sempre havia somiat: una botiga de vestits de núvies. Al seu pla de negoci va tenir en compte totes les possibles despeses que tindria, així com les inversions que hauria de fer en construcció de marca (creació de naming, branding, registre de marca i pla de màrqueting). Uns mesos després de sol·licitar la marca, aquesta va ser concedida per l’Oficina Española de Patentes y Marcas (OEPM).
  De casualitat, navegant per les xarxes socials, va trobar una denominació idèntica a la seva i va veure que s’havia sol·licitat el seu registre com a marca a l’OEPM. Estava tranquil·la perquè creia que l’Oficina no la concediria per haver-hi una d’idèntica anterior, la seva. ERROR.

  Ja és a la venda el número 134

   

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu