María Lobato

    Estem envoltats de símbols i són part fonamental de la nostra comunicació. Des dels “emojis” que fem servir als missatges de text, fins a logos que ens permeten identificar una marca. Els símbols ens ajuden a transmetre idees i emocions d’una forma ràpida i efectiva. Però hi ha un símbol en particular que sempre em crida molt l’atenció de com es fa servir, aquest: ® (símbol de marca registrada).
    No sé si gràcies a la meva professió o per defecte professional, quan vaig pel carrer sempre observo les marques que ens envolten, ja sigui a locals, furgonetes de repartiment, packaging o d’altres. De vegades, quan trobo una marca que inclou aquest símbol, la busco per si està registrada i en un percentatge molt elevat no és així.

    Llegeix fins el final.
    “La propietat industrial a les comarques del Penedès i el Garraf ha experimentat una evolució significativa en els darrers anys, impulsada per la creixent consciència de la importància de la innovació i la protecció dels drets d’autor en un entorn empresarial cada vegada més competitiu. Aquestes dues regions, conegudes per la seva rica tradició vitivinícola i la seva diversitat industrial, han vist un augment en les sol·licituds de marques, patents i dissenys industrials.

    Un dels factors clau en aquesta evolució ha estat l’augment de la sensibilització entre les petites i mitjanes empreses (pimes) sobre la necessitat de protegir les seves innovacions. Les empreses del sector del vi, per exemple, han començat a registrar les seves marques i denominacions d’origen per garantir la seva identitat i qualitat en un mercat globalitzat. Això no només ajuda a protegir els seus productes, sinó que també potencia la seva competitivitat i reconeixement a nivell internacional.
    (...)

    Aquest 2024 he impartit més formacions de les que em pensava. El meu objectiu principal d’aquestes és ensenyar sobre la importància de la Propietat Industrial i que els assistents prenguin consciència del registre i manteniment dels seus actius intangibles com són les marques, patents o dissenys, ja que tota empresa en té, tot i que molts no saben que els tenen.  
    Quan vaig començar a plantejar el meu negoci especialitzat en l’assessorament i defensa legal de la propietat industrial, em vaig adonar que les petites i mitjanes empreses, així com els autònoms, no tenen una “cultura de propietat industrial”. Era necessària fer una tasca de formació i acompanyament explicant els beneficis que representa tenir un títol en propietat de marques, patents o dissenys.

    L’últim article de l’any serà més personal. Aquest mes de desembre és molt especial perquè fa 20 anys que la meva especialització em va trobar. Pot semblar estrany, però vaig estudiar la carrera de Dret sense cap vocació i a l’acabar es va posar al meu cervell el gran interrogant de: “I ara què?”. Vaig començar a buscar ofertes fugint del despatx tradicional i passant per diferents feines, algunes d’elles sense tenir res a veure amb l’advocacia.
    Al desembre de 2004 em van trucar d’un despatx de Barcelona especialitzat en Propietat Industrial. Naturalment abans d’anar a l’entrevista em vaig  informar sobre la Propietat Industrial i des de llavors no he parat. Treballant en aquell despatx durant 15 anys vaig aprendre molt d’aquesta professió, adquirint coneixements i la confiança necessaris per arribat on estic ara.

    Joves emprenedors (i no tan joves), l’article d’aquest mes està dirigit a vosaltres.
    Fa unes setmanes vaig tenir l’oportunitat d’obrir el cicle de xerrades “Emprenedoria en primera persona”, organitzat pel Departament de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Vilafranca juntament amb la Mancomunitat Penedès-Garraf, Allà vaig poder explicar la meva experiència com a emprenedora, així com les oportunitats i serveis que cadascun dels organismes públics de Vilafranca  em van oferir.

    Ja és a la venda el número 152

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu