María Lobato

  No ens adonem, però en el nostre dia a dia confiem en algunes persones. Heu pensat alguna vegada per què costa tant canviar de perruqueria? O per què ens posem de malhumor quan el nostre metge de capçalera no hi és? O fins hi tot, per què no sabem on anar, quan la nostra carnisseria és tancada per vacances?
  Això és degut a la generació d’un vincle de confiança. No dubtem de les capacitats d’aquests professionals per a deixar-nos assessorar, cadascun en el seu àmbit, i ens sentim perduts quan no hi són. Per què? Perquè han estat capaços de generar confiança, cultivar-la i, sobretot, s’han esforçat per mantenir-la.

  Aquest article serà diferent. Durant aquests mesos s’han plantejat casos hipotètics, casos reals i s’han comentat algunes notícies d’actualitat relacionades sempre amb la Propietat Industrial i Intel·lectual, però en aquest últim article de l’any, reflexionem.
  El temps de Nadal convida a pensar sobre la situació personal, familiar, laboral i també a nivell empresarial. En l’àmbit de la Propietat Industrial és important que:

  En articles anteriors s’ha posat de manifest que les marques, patents, dissenys i altres drets de Propietat Industrial són “creacions” que no es poden tocar, però que es tracten com autèntics drets de propietat, és a dir, es poden comprar, vendre, heretar, llicenciar o hipotecar com qualsevol altre bé físic (pis, terreny, cotxe). En definitiva són tractats com actius intangibles dins de la comptabilitat de l’empresa ja que són avaluables  econòmicament i aporten valor afegit.

  “Renovar-se o morir” és una frase que no passa de moda i és aplicable a totes les èpoques de canvis significatius, tant a la societat com a la indústria.
  La setmana passada vaig assistir al 9è Congrés de Dones d’Empresa de la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) on es va reclamar més presència de les dones en entorns tecnològics i per això la ponència central va ser exposada per la Sra. Neema Balolebwami Nelly, experta en Intel·ligència Artificial (IA) i que està activament involucrada en la lluita contra la desigualtat de gènere de dades que alimenten la IA.

  Que aixequi la mà qui aquestes vacances s’hagi aturat a mirar a una parada del mercat o del passeig de la platja plena de productes “de marca”.
  Que aixequi la mà qui s’hagi comprat una motxilla, unes ulleres, unes sabatilles o una samarreta “de marca” a aquestes parades.
  Malauradament la venda de productes falsificats va en augment i és una forta amenaça per al desenvolupament i innovació de les empreses. Està clar que són productes que atrauen cada vegada més al públic i sobretot als joves que no tenen un pressupost de 120 euros per gastar-se en unes sabatilles però si 20 euros per unes “quasi idèntiques”.

  Cada any, el mes d’agost és el mes oficial de les vacances. Famílies senceres s’organitzen per fer sortides i excursions allà on sigui. Ciutats buides i llocs de platja i muntanyes plens de turistes. Durant uns dies els treballadors i empresaris pengen el rètol de “Tancat per vacances”.
  Certes jurisdiccions dins l’àmbit de l’Administració de Justícia són inhàbils en aquesta època, però no és així pels organismes administratius com la Oficina de la Propiedad Intelectual de la Unión Europea (EUIPO) o la Oficina Española de Patentes y Marcas (OEPM).

  Ja és a la venda el número 139

   

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu