PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

 

PENEDÈS ECONÒMIC

El diari econòmic online del Penedès i el Garraf

Isidre Also Torrents

La Cambra de Comerç del Gran Penedès

El 8 de maig es tancarà el procés electoral convocat per renovar les cambres de comerç. Poques setmanes abans la confusió era màxima pel que fa al sistema de vot electrònic. A hores d’ara tampoc no està gaire més clar. Heus aquí que les eleccions són tardanes en el calendari i, per contra, sembla que venen precipitades en les formes; poc tempestives, potser.

Quin és el paper de les cambres de comerç i fins a quin punt representen l’empresariat. Per a què serveixen les cambres de comerç i quina és la seva finalitat. Com està organitzada i com es finança la institució cameral. Quins són els mecanismes d’actuació. Què se’n pot esperar de les cambres i com poden ajudar les empreses. Hi ha molts interrogants i poques certeses. Es troba a faltar una certa didàctica. Les noves generacions de directius i directives no saben de què estem parlant. Els més granadets tampoc no ho sabrien explicar.

Llegeix més...

Els excedents laborals al Gran Penedès, reveladors

Al Gran Penedès hem creat més llocs de treball (+3%) però no ha crescut el cens d’activitats empresarials (0%). En el global de la demarcació, la taxa d’atur (13,51%) està gairebé 2 punts per damunt de la mitjana catalana (11,75%)

La FEGP acaba de publicar l’Informe de Conjuntura Econòmica per a les comarques del Garraf, l’Alt Penedès i el Baix Penedès. L’estudi es basa en dades del 2n semestre de 2018 i del tancament de l’exercici, a 31 de desembre.
Cal recordar que l’Informe té un històric ininterromput de 14 anys i que la seva periodicitat és semestral. Aquesta que s’ha presentat ara és la 44a edició i rep el suport de la Diputació de Barcelona, a través de NODE Garraf, el patrocini de CaixaBank i l’aportació de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, com també la col·laboració de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès.

Llegeix més...

Ai, la senyoreta primavera!

La senyoreta Primavera
la sang ens altera
quan l’hivern deixa al darrera
i l’amor ja no té espera.

El darrer quadrimestre de 2018 la indústria va reduir una o dues marxes i va temperar la velocitat de creuer. Per primera vegada en els darrers 10 anys, el volum de comandes en tots els segments del sector secundari va caure. Com a conseqüència immediata va minorar la contractació laboral i les companyies que venien oferint ocupació més estable van entrar en una mena de replà, que a hores d’ara encara no sabem si és el preàmbul d’una davallada o només un descans transitori abans de remuntar.

Llegeix més...

Polígons inclusius

L’Ajuntament de La Bisbal del Penedès, la Fundació Santa Teresa del Vendrell i la Federació Empresarial del Gran Penedès comanden una iniciativa força innovadora en el terreny de la integració laboral de persones amb dificultats.

Amb el segell Integra’ls -del tot, explícit- s’ha dissenyat una proposta a tres bandes que es focalitza en un determinat camp d’implementació: els polígons de Les Planes i Les Planes Baixes, al terme de La Bisbal, a tocar de l’Albornar, en el feu de Santa Oliva, com també amb el veïnatge de Banyeres del Penedès i el complex futurible de l’anomenat Logis Penedès.

Llegeix més...

Per què continuem amb taxes d’atur tan altes?

Si observem les tres comarques del Penedès i el Garraf, les dades de l’atur a 31 d’octubre ens donen material per escriure i convidar a la reflexió. El titular d’aquest article podria ser: Ara estem millor que fa un any. Cert; en la comparativa interanual hem reduït la llista d’aturats en un 7’25%. 

Però hi ha lectures menys favorables, com el fet que el Baix Penedès (16’56%) continua sent la comarca amb la taxa d’atur més alta de Catalunya; mentre que el Garraf (11’89%) ocupa la setena posició del mateix rànquing. Diferent és el cas de l’Alt Penedès (9’97%), que es troba per sota de la mitjana de Catalunya (10’63%).

Llegeix més...

FP, posa’t guapa!

Estem d’acord: el mapa de la formació professional no s’ajusta prou a la realitat de la rodalia. A banda, els instituts tenen problemes per completar la matriculació dels cicles formatius.

Els nois i noies que venen de la Secundària no troben atractiva la FP; no els estimula la idea d’un cicle formatiu -tot i que ofereix majors possibilitats laborals- i es decanten pels graus universitaris.

Sovint sentim a dir que l’arrel del problema està en la cultura de les famílies i en l’obsessió que els fills vagin a la universitat. La formació professional no és atractiva perquè no té prestigi; per no dir que no té pedigrí social.

Llegeix més...

 Ja és a la venda el número 105