Pel que fa al lloguer, al Garraf és del 24,8%, al Baix Penedès el 21,1%, i a l’Alt Penedès el 18,3%, segons un informe de la Cambra de Comerç de Barcelona

  L’accés a l’habitatge exigeix un esforç econòmic cada cop més gran a les famílies. Fa vint anys, una família catalana havia de destinar, de mitjana, el 14,6% dels ingressos per llogar un pis. L’any passat el percentatge va arribar fins el 22,5%.

  Per comarques, les costaneres del centre i del nord de Catalunya tenen el percentatge més elevat. En la compravenda, a la Cerdanya i a la Vall d’Aran és on es destina un percentatge més alt de la renda familiar, un 40%.

  L’extrema sequera ha impulsat als cellers a engegar projectes que tenen com a finalitat intentar retenir la pluja al sòl de les vinyes tot el temps possible

  Foto: Àngela Llop

  No plou i no sembla que ho hagi de fer aviat. El nivell és extrem, tant és així que el govern de la Generalitat té previst que el sistema Ter-Llobregat (que subministra pràcticament a tot el Penedès) entri en la fase d’emergència per sequera al gener. També estan al límit els conreus i en especial les vinyes. Enguany, els pagesos han patit molt i han sofert grans pèrdues a causa de la sequera.

  Segons explica el cap sectorial de la vinya de JARC i membre del Consell Regulador de la DOP Cava, Jaume Domènech, Catalunya ha perdut al voltant d’un 23% de la collita. Malgrat això, Domènech apunta que la sequera es calcula respecte a l’any anterior, però que si es té en compte el darrer any de normalitat, la pèrdua de collita seria del 50%.

  La inflació i l’increment de les compres online dificulten la supervivència de les botigues de proximitat de la majoria de ciutats del territori

  El comerç local viu temps complicats, però confia saber transmetre a la ciutadania els beneficis que aquest model de negoci comporta a les ciutats.
  Tot i que les tendències de comerç són diferents a cada ciutat, totes les associacions de comerciants del Gran Penedès coincideixen demanant el mateix desig: que les vendes revifin amb les compres de Nadal i amb les campanyes de dinamització.
  Les associacions comercials consultades parlen de l’estat de forma del comerç de cada ciutat.

  La plaça de la Vila assumirà un paper central i recollirà l’esperit de la Copa Amèrica per encetar un nou camí per al desenvolupament socieconòmic local 

  Mostrar el potencial de la ciutat per consolidar l’economia blava com un sector estratègic amb capacitat per crear riquesa i ocupació serà l’objectiu dels espais expositius institucionals de la Fira de Novembre.  
  La 32a edició de la Fira, el 10, 11 i 12 de novembre, concentrarà aquests espais a la plaça de la Vila que recupera el nom d’El batec del Mar recollint el testimoni la recent celebració a la ciutat de la regata preliminar de la Copa Amèrica. L’espai de la plaça de la Vila vol recollir l’esperit de l’esdeveniment i encetar un nou camí per al desenvolupament socioeconòmic local.

  Set viveristes de la comarca, tots units d’alguna manera o altra al món del vi o a la pagesia, faran ús de l’espai, on ja han entrat el raïm de la darrera verema

  Que els viticultors puguin tornar a fer el seu propi vi. Aquest és l’objectiu principal del Viver de Cellers del Penedès, que el mes d’agost passat va entrar en funcionament al carrer Comerç de Vilafranca. Dècades enrere el més habitual al Penedès era que els pagesos elaboressin els seus propis vins als cellers de casa. Amb els anys, aquells cellers van quedar desfasats i poc adequats a la normativa. Això, sumat al fet que la venda del raïm a d’altres cellers, era més beneficiós econòmicament, va fer que desaparegués la tradició de fer vi a casa.

  Ja és a la venda el número 139

   

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu