Els municipis costaners treballen a contrarellotge per arranjar les platges després dels temporals i a licitar el servei de socorrisme i les guinguetes

    La costa penedesenca es prepara per viure la seva època daurada. Les platges del territori es convertiran properament en les millors amfitriones amb la tornada de les altes temperatures i de l’escalfor del sol, així com de l’augment de les hores de claror. 
    És per això que els municipis costaners ultimen els darrers detalls per deixar a punt les platges. S’estan tancant les darreres licitacions per explotar les guinguetes, s’estan acabant d’executar algunes actuacions per arranjar les platges i els passeigs marítims i posant a punt els serveis finals.

    En més del 80% dels casos, les dones tenen estudis d’educació general o inferior i treballen en ocupacions poc qualificades, moltes en el sector serveis 

    • Taxa d’ocupació als municipis del Garraf i de l’Alt Penedès
    • Font: OBSERVATORI DEL TREBALL I MODEL PRODUTICU

    El passat dimecres 6 de març, la sala Josep Lluís Palacios de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes va acollir la jornada «Horitzons Laborals» organitzada pel Servei d’Iniciatives Econòmiques (SIE) de la Mancomunitat Penedès-Garraf i que va acostar la situació de l’ocupació i el mercat de treball des de la perspectiva de les dones.

    Els pagesos protesten per la crisi de preus, les noves polítiques agràries europees, la falta de relleu generacional o l’excessiva burocràcia

    Els pagesos de tot el país han sortit a les carreteres per reclamar millores en la situació del sector. Els tractors han tallat carreteres i han col·lapsat les principals vies del país. Entre altres, els pagesos han fet arribar les seves queixes a la Generalitat de Catalunya i al Ministeri d’Agricultura de Madrid, també a diversos ports i a la seu de Mercabarna. El passat 7 de febrer més de 2.000 tractors provinents d’arreu de Catalunya van viatjar fins a Barcelona per fer sentir les seves protestes.

    Pel que fa al lloguer, al Garraf és del 24,8%, al Baix Penedès el 21,1%, i a l’Alt Penedès el 18,3%, segons un informe de la Cambra de Comerç de Barcelona

    L’accés a l’habitatge exigeix un esforç econòmic cada cop més gran a les famílies. Fa vint anys, una família catalana havia de destinar, de mitjana, el 14,6% dels ingressos per llogar un pis. L’any passat el percentatge va arribar fins el 22,5%.

    Per comarques, les costaneres del centre i del nord de Catalunya tenen el percentatge més elevat. En la compravenda, a la Cerdanya i a la Vall d’Aran és on es destina un percentatge més alt de la renda familiar, un 40%.

    L’extrema sequera ha impulsat als cellers a engegar projectes que tenen com a finalitat intentar retenir la pluja al sòl de les vinyes tot el temps possible

    Foto: Àngela Llop

    No plou i no sembla que ho hagi de fer aviat. El nivell és extrem, tant és així que el govern de la Generalitat té previst que el sistema Ter-Llobregat (que subministra pràcticament a tot el Penedès) entri en la fase d’emergència per sequera al gener. També estan al límit els conreus i en especial les vinyes. Enguany, els pagesos han patit molt i han sofert grans pèrdues a causa de la sequera.

    Segons explica el cap sectorial de la vinya de JARC i membre del Consell Regulador de la DOP Cava, Jaume Domènech, Catalunya ha perdut al voltant d’un 23% de la collita. Malgrat això, Domènech apunta que la sequera es calcula respecte a l’any anterior, però que si es té en compte el darrer any de normalitat, la pèrdua de collita seria del 50%.

    Ja és a la venda el número 145


     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu