L’extrema sequera ha impulsat als cellers a engegar projectes que tenen com a finalitat intentar retenir la pluja al sòl de les vinyes tot el temps possible
Foto: Àngela Llop
No plou i no sembla que ho hagi de fer aviat. El nivell és extrem, tant és així que el govern de la Generalitat té previst que el sistema Ter-Llobregat (que subministra pràcticament a tot el Penedès) entri en la fase d’emergència per sequera al gener. També estan al límit els conreus i en especial les vinyes. Enguany, els pagesos han patit molt i han sofert grans pèrdues a causa de la sequera.
Segons explica el cap sectorial de la vinya de JARC i membre del Consell Regulador de la DOP Cava, Jaume Domènech, Catalunya ha perdut al voltant d’un 23% de la collita. Malgrat això, Domènech apunta que la sequera es calcula respecte a l’any anterior, però que si es té en compte el darrer any de normalitat, la pèrdua de collita seria del 50%.
La sequera és ja un greu problema i, fins i tot, ha provocat que la fenologia dels ceps hagi canviat. Tal com explica l’ecòleg i investigador emèrit de l’Institute of Agrifood Research and Technology (IRTA), Robert Savé, això vol dir que el seu metabolisme ha canviat. El calendari vital dels ceps s’ha vist modificat i tots els seus cicles s’han avançat. El paisatge del Penedès està canviant perquè les seves vinyes també ho estan fent, i això implicarà, en conseqüència, que els vins també seran diferents. Segons Savé, “quan la temperatura puja, l’interior del raïm madura abans, fa més sucres i genera més alcohol, mentre que la pell del raïm -que dona color i sabor- va més a poc a poc. En conseqüència, això dona vins més desequilibrats al que estàvem acostumats a tenir”. Savé afegeix que “això no vol dir que els vins siguin dolents, simplement que seran diferents”. L’expert creu que el més greu és que els vins poden perdre la seva identitat, un aspecte vital per al sector.
Davant d’aquest escenari el sector no vol quedar-se de braços plegats, i per això els cellers han endegat, pel seu compte, diversos projectes per intentar afrontar la sequera.
La majoria d’aquestes iniciatives es basa en l’agroecologia i recull costums que es feien anys enrere. Entre altres pràctiques, s’intenta recuperar el sòl, incrementar el contingut de matèria orgànica, fer infiltracions per on pugui colar-se l’aigua, evitar pendents, evitar l’erosió, etc. En qualsevol dels casos, tots aquests projectes necessiten aigua tant sí com no i la pluja continuarà sent necessària, però quan l’aigua arribi podrien ser de gran utilitat per retenir la humitat a la terra de les vinyes.