80.- Si un tronc és viu i ferm transmet vida i robustesa. Una comunitat naixent és feble i li cal una estructura mínima, precisa, concreta, un compromís, si no etern, ben ferm, una conjura inicial com la Lliga Perpètua pactada pels primers cantons suïssos confederats al 1273... o com qualsevol parell d’enamorats es jura amor etern {PRÀCTICA}.

  75.- La societat civil viu i participa desperta, informada, reflexiva, decidida, vital, a cada moment, en un mercat qualitatiu transparent, on la informació i la teleinformació no directament utilitària és socialitzada (fora de mercat mètric) i protegida, en els seus aspectes de privacitat, per la justícia. Vetlla la demanda que ella mateixa fa. No es deixa entabanar per adquisicions de qualitat dubtosa, ni es deixa guiar per enganys publicitaris de l’oferta {ART }.

  70.- L’espontaneïtat de la comunitat és sagrada. Totes les constitucions democràtiques comencen així: “tota autoritat emana del poble”. Autoritat vol dir augment, no explotació, de la vida del poble. Fugir del poble és fugir de la pròpia arrel. El poble és lliure junt amb els altres, comptant amb els altres i amb la seva llibertat, pactant mancomunadament. Però no és egoistament lliure, com els liberals.{PRÀCTICA}.
  71.- Deia Tucídides que mentre els espartans semblaven valents perquè tot el dia es preparaven per a la guerra els atenesos eren capaços de treballar i jugar, i, a més a més, guanyaven les guerres.{EXPERIÈNCIA}.

  65.- Quan l’ànima comunitària emergeix apareix una forta síntesi de pulsions socialitzants. “Tenien un sol cor i una sola ànima”. S’han entregat els uns als altres sense condicions. Confien, es fien entre ells. Creuen els uns en els altres. Prenen les decisions per unanimitat, perquè són unànimes. Hi ha carisma perquè es viu a prop de l’Esperit conjunt i de la seva animadora, sàvia, amorosa i poderosa influència {METAPSÍQUICA}.

  60.- Hi ha la tendència a veure l’individu humà com un ser vivent i la comunitat humana com una estructura. Una comunitat humana és un ser vivent, un subjecte estructurat, d’un ordre nou. Si neix merament com un muntatge mecànic, haurà nascut mort. Cal que la comunitat neixi engrescada, enjogassada, festiva, il·lusionada -”va, fem-la?”-, decidida, participada per tots els convocants adults. Si perd aquest esperit inicial està perduda com una fulla que pot ser encara verda i ja tenir sec el peduncle {PRÀCTICA}.

  55.- El 5è tipus de comunitat troncal, pactat per comunitats quartes comarcals en règim federal d’igualtat, és l’agrupació gerencial que per la seva grandària permet la diversificació de serveis sectorials: seguretat, obres públiques, agricultura, ramaderia, mineria i pesca, comunicacions, finances, indústria, justícia, comerç, cultura, etc. Històricament se n’ha dit regió, província, departament, vegueria.

  Ja és a la venda el número 139

   

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu