El comerç local del Gran Penedès busca la manera de sobreviure als temps actuals

    La inflació i l’increment de les compres online dificulten la supervivència de les botigues de proximitat de la majoria de ciutats del territori

    El comerç local viu temps complicats, però confia saber transmetre a la ciutadania els beneficis que aquest model de negoci comporta a les ciutats.
    Tot i que les tendències de comerç són diferents a cada ciutat, totes les associacions de comerciants del Gran Penedès coincideixen demanant el mateix desig: que les vendes revifin amb les compres de Nadal i amb les campanyes de dinamització.
    Les associacions comercials consultades parlen de l’estat de forma del comerç de cada ciutat.

     

    Les associacions de comerciants demanen més implicació als ajuntaments

     

    Vilafranca renova la seva associació de comerciants
    Vilafranca Activa és la nova associació de comerciants que s’ha creat a la capital de l’Alt Penedès. Aglutinarà els comerços fins ara associats a l’entitat Centre Vila i a l’Associació de Comerciants de la Girada. Pretén captar qualsevol  botiguer, comerciant o professional de la ciutat, que tingui un local a peu de carrer.

    El joier Xavier Lecegui, portaveu de la nova associació, declara que Vilafranca Activa vol “que es reverteixi la situació actual”. Lecegui admet que la ciutat necessita “que hi hagi més gent al carrer, per tal que nous negocis i emprenedors s’animin a obrir botigues i locals al municipi”.

    El joier apunta que alguns dels problemes amb els quals compta Vilafranca és la proliferació de locals tancats i que un dels frens que es troben els emprenedors és el preu del lloguer d’alguns locals, que és molt elevat. Lecegui creu que la implicació de l’Ajuntament de Vilafranca serà clau perquè el comerç del municipi revifi.

     

    Vilanova perd força com a potència comercial
    Arran de la covid, la ciutat de Vilanova ha perdut volum de compres. El president de Viu Comerç, Joan Galimany, atribueix aquest descens al fet que els compradors “es van acostumar a comprar online o a fer menys desplaçaments i a comprar a les seves ciutats”. En aquest sentit, Galimany apunta que “hem notat que els clients dels dissabtes, que eren principalment clients de fora de Vilanova, venen menys perquè tenim menys vendes. En canvi, els clients d’entre setmana de dilluns a divendres, que són els locals, han continuat comprant igual”. 

    Galimany afirma que “les vendes han augmentat entre setmana i han disminuït els caps de setmana”.
    El president de Viu Comerç adverteix que aquest canvi d’hàbits afecta als botiguers vilanovins perquè “Vilanova es una ciutat que depèn molt de la transferència de gent de pobles petits, mitjans i grans, pertanyents a la nostra àrea d’influència que es el Gran Penedès”. 

    Els botiguers de Vilanova confien augmentar les vendes en la campanya de Nadal i en la campanya de Vilabons, que l’Ajuntament hauria de posar en marxa en poques setmanes. Galimany pronostica una bona campanya i una bona resposta de la ciutadania perquè “els botiguers estan fent un esforç per donar valor a aquest model de comerç, que entenem que és molt mes social, sostenible i respectuós. Al final, que hi hagi comerços oberts al centre dona un valor afegit a la ciutat, aporten vida i alegria”.

     

    Les vendes a vilanova han augmentat entre setmana i han disminuÏt els caps de setmana

     

    Al Vendrell preocupa la qualitat del comerç que pugui arribar

    La situació econòmica actual també ha afectat el comerç del Vendrell. El president del Centre d’Iniciatives i Turisme (CIT) del Vendrell, Salvador Rodríguez, admet que “hi ha hagut bastants tancaments als comerços de la ciutat, sobretot per prejubiliacions”. Arran d’això, els locals buits estan proliferant perquè es fan pocs traspassos. Rodríguez admet estar preocupat perquè els pocs nous negocis que s’obren al Vendrell “no tenen la qualitat que ens agradaria o no estan arrelats a la ciutat”.

     

    Els comerciants creuen que la ciutadania ha de ser conscient dels avantatges que suposa comprar al comerç local

     

    Rodríguez apunta que s’ha d’estendre més el missatge i les avantatges de comprar al comerç local, sobretot de cara als joves. El president del CIT apunta que “s’ha detectat que la mitjana d’edat del client de botiga és gent gran i adults, per la qual cosa sospitem que s’està perdent el costum de comprar a la botiga de barri, com a tònica general”. En aquest sentit, els comerciants del Vendrell impulsen campanyes de dinamització per fer arribar la ciutadania al comerç, però també per recordar que “comprar al petit comerç ens fa grans”.

    Per altra banda, Rodríguez també reclama més iniciativa per part de l’Ajuntament i lamenta que aquest Nadal no hi haurà bons comercials. Rodríguez adverteix que “la campanya es veurà repercutida”.

     

    Calafell es consolida com un oasi de positivisme
    La situació comercial a Calafell sembla més positiva, respecte a la resta de municipis del Gran Penedès.
    El president de Fòrum Calafell, Josep Sòria, explica que el múscul comercial de la ciutat és fort. Segons diu, el municipi té 700 llicències comercials, 500 de les quals es troben a la zona de platja. Sòria afirma que no hi ha cap local comercial buit a l’àrea marítima, però que la situació canvia al poble perquè “no té tanta activitat comercial”.

    Sòria també apunta que moviment no hi falta a la ciutat i que diàriament tenen molts compradors. Segons diu, el principal avantatge de Calafell és que “obrim els diumenges i tenim 1.000 places de pàrquing gratuïtes”. Segons apunta “aquest fet incentiva i crec que ens funciona”.

    A més, Josep Sòria ha explicat que aquest Blackfriday, l’Ajuntament de Calafell i Fòrum Calafell, han treballat en conjunt per emetre una nova campanya de bons comercials, dotada amb 100.000 euros, que “també tindrà un impacte molt positiu sobre l’economia”.

     

    El tancament de locals, una preocupació compartida
    Un dels problemes més habituals que pateixen les ciutats del Gran Penedès, en quant al comerç, és la proliferació de locals tancats. Vilafranca, Vilanova i el Vendrell apunten el tancament de botigues com un dels seus “mals endèmics”. 

    Ja sigui per jubilacions anticipades o bé perquè el negoci no acaba de ser rendible, hi ha desenes de locals que acaben abaixant la persiana. Això, a la llarga també acaba causant poc moviment i que els compradors triïn altres zones comercials.

    Les associacions de comerciants de Vilafranca i de Vilanova expliquen que aquest tema s’està treballant conjuntament amb els seus respectius Ajuntaments. Ambdues entitats coincideixen a explicar que s’està intentant contactar amb totes les parts implicades -propietaris, finques, Ajuntaments i associacions comercials- per buscar solucions. 

    També el conseller de Promoció Econòmica de l’Alt Penedès, Joan Manel Montfort, explica que el Consell Comarcal té sobre la taula un estudi de diagnosi i pla d’accions per dinamitzar els locals buits. Montfort defensa que els ajuntaments han de ser “proactius” en aquest tema per buscar solucions, atraure nous operadors i facilitar els tràmits. Una de les possibles solucions que Montfort proposa és atorgar ajuts econòmics directes a aquells emprenedors disposats a obrir negoci en algun dels locals buits. Segons explica, “a Vic ajuden amb 3.000 euros tot aquell emprenedor que ocupi un dels locals buits prèviament determinat per l’Ajuntament”.

    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu