Set viveristes de la comarca, tots units d’alguna manera o altra al món del vi o a la pagesia, faran ús de l’espai, on ja han entrat el raïm de la darrera verema
Que els viticultors puguin tornar a fer el seu propi vi. Aquest és l’objectiu principal del Viver de Cellers del Penedès, que el mes d’agost passat va entrar en funcionament al carrer Comerç de Vilafranca. Dècades enrere el més habitual al Penedès era que els pagesos elaboressin els seus propis vins als cellers de casa. Amb els anys, aquells cellers van quedar desfasats i poc adequats a la normativa. Això, sumat al fet que la venda del raïm a d’altres cellers, era més beneficiós econòmicament, va fer que desaparegués la tradició de fer vi a casa.
El perfil dels viveristes és ben divers. Hi ha qui és veterinari, enginyer, Fuster fisioterapeuta, o viticultor
Ara, els preus del raïm són del tot insuficients i els pagesos no poden viure de la seva venda. Per això, el Viver de Cellers vol animar joves viticultors a elaborar els seus propis vins.
El viver de Cellers del Penedès (impulsat per la DO Penedès, l’Ajuntament de Vilafranca, el Consell Comarcal de l’Alt Penedès i la fundació Parc Tecnològic del Vi) acull des de l’agost set viticultors i viticultores que ja han entrat els seus raïms i han començat a vinificar els seus primers productes.
La majoria dels usuaris són persones joves que tenen la voluntat de continuar el llegat familiar o bé recuperar la tradició d’elaborar els seus propis vins, fet que els seus avis o rebesavis ja feien. El perfil dels viveristes és ben divers. Hi ha qui és veterinari, enginyer, fisioterapeuta, fuster o viticultor. Tot i això, tots ells tenen algun tipus de vincle amb el món del vi o la pagesia.
El coordinador del viver, Lluís Serra, explica que el balanç dels primers mesos de l’equipament en funcionament “és positiu”. Tal com diu, “tothom està molt content” i apunta que els viveristes “han pogut fer el que necessitaven i hem complert les seves expectatives”.
Els usuaris, en general, estan satisfets amb la maquinària disponible i l’ajuda que reben del coordinador. Alguns ja tenen coneixements en enologia, d’altres compten amb enòlegs professionals i hi ha viveristes que prefereixen rebre informació de Serra i ser ells mateixos qui decideixin quins processos seguir.
El projecte anirà creixent amb els anys. Serra confessa que “quedar-nos amb set usuaris, seria poc ambiciós”, ja que l’espai podria acollir entre 10 i 11 celleristes. Així mateix, el projecte creixerà també en espais i maquinària. “Som conscients que hi ha coses a millorar”, admet el coordinador, i exemplifica la necessitat de comptar amb un laboratori, equipament que alguns viveristes també han trobat a faltar. La inversió en el viver “serà constant” i és que encara disposa de 2.200 metres quadrats lliures, que podrien fer-se servir per ampliar l’equipament. Tanmateix, també s’estudia la possibilitat d’establir-hi la seu de la DO Penedès o ubicar-hi espais de coworking i aules de formació.
L’equipament encara compta amb més de 2.000 metres quadrats disponibles
En les darreres setmanes els responsables del viver i els usuaris han acordat quines formacions els hi agradaria rebre. Durant l’any, els usuaris es formaran en temes de màrqueting, etiquetes o comunicació; tot plegat amb l’objectiu que els seus projectes progressin i puguin créixer.
Els 7 viveristes