La costa del Gran Penedès es prepara per començar la temporada de platges

    Els municipis costaners treballen a contrarellotge per arranjar les platges després dels temporals i a licitar el servei de socorrisme i les guinguetes

    La costa penedesenca es prepara per viure la seva època daurada. Les platges del territori es convertiran properament en les millors amfitriones amb la tornada de les altes temperatures i de l’escalfor del sol, així com de l’augment de les hores de claror. 
    És per això que els municipis costaners ultimen els darrers detalls per deixar a punt les platges. S’estan tancant les darreres licitacions per explotar les guinguetes, s’estan acabant d’executar algunes actuacions per arranjar les platges i els passeigs marítims i posant a punt els serveis finals.

     

    Sitges ha limitat la instal·lació de guinguetes. com a norma general, es permet una per platja

     

    El municipi més matiner ha estat Sitges, que va encetar la temporada el passat 23 de març, coincidint amb el començament de la Setmana Santa. Durant prop de 7 mesos, ja que la temporada s’allargarà fins al 13 d’octubre, les platges sitgetanes oferiran servei de salvament i socorrisme, guinguetes i gandules.
    Sitges enguany ha renovat el Pla d’Usos de les Platges 2022-2026, que s’actualitza cada cinc anys. En el nou document, el ple aposta per una gestió més sostenible i conscient amb l’emergència climàtica i la protecció de l’entorn. Així mateix, aposta per la recuperació de l’espai per a ús públic. Una de les normes més importants del nou document és la reducció de guinguetes, que per norma general es limita a una per platja. És per això, que el municipi comptarà amb una vintena de guinguetes distribuïdes entre les seves platges. Per exemple, la platja del Garraf passarà a tenir dues guinguetes a una, per tal de preservar les platges de les Casetes del Garraf, que estan en procés d’aconseguir ser Bé Cultural d’Interès Nacional. També es reduirà el nombre d’instal·lacions a la platja de la Ribera o a la platja de l’Estanyol i també a la platja de les Botigues, que passarà de tenir-ne 6 a 4. La nova normativa, a més, estableix que les guinguetes s’han d’instal·lar a la part de nord de la platja perquè s’acumula més sorra i quedaran més protegides dels temporals. 
    Enguany, Sitges tot i les reticències del govern a fer aportacions de sorra durant els darrers anys, el consistori ha accedit a la proposta de la Direcció de Costes per recuperar les platges de Sant Sebastià i Garraf amb l’ús de la draga, que han perdut molta sorra.

    Calafell, pioner a desmuntar estructures de ciment de les platges
    Els temporals de mar cada cop més freqüents i agressius amb el litoral com a conseqüència del canvi climàtic fan que les platges i els passejos de primera línia de mar quedin malmesos uns quants cops cada any. És per això, que els municipis aposten cada cop més per renaturalitzar les platges, en comptes de per reparar els danys. És el cas de l’Ajuntament de Calafell, que és pioner a desmuntar estructures de ciment de les seves platges, per tal de regalar al mar el seu espai natural.
    A principis d’any a Calafell es va enderrocar la plaça del Mil·lenari, amb un pressupost de 80.000 euros. Les darreres dècades, la platja havia perdut gairebé 100 metres d’extensió i l’impacte de les onades feia perillar la plaça. Pel que fa al passeig marítim, des de l’Ajuntament han indicat que “continuarà existint, amb un disseny o altre”, però es preveu analitzar la transformació de la platja per reformar aquest espai. El regidor d’Ecologia Urbana de Calafell, Aron Marcos, explica que “les platges, com més espai tinguin per a retrocedir, més capacitat tindran per a recuperar-se elles soles. Per això és una estratègia bona d’aplicar, on sigui possible, i surt més econòmica que reparar danys contínuament”.
    En aquest sentit, arran dels temporals de finals del mes de març, l’Ajuntament de Calafell ha contestat que les platges renaturalitzades han resistit millor l’embat de les onades. 

    Vilanova perd una bandera blava de les seves platges per fomentar un espai per a gossos
    La novetat principal de la temporada de platges de Vilanova i la Geltrú és que la platja del Far de Sant Cristòfol tindrà un espai destinat als gossos. S’ubicarà a l’extrem sud de la platja, entre l’espigó i el primer i segon accés a la sorra. Amb una superfície de 2.000 metres quadrats, es tancarà l’espai i s’instal·larà un accés propi i únic per a usuaris amb gossos.

     

    Calafell és pioner a desmuntar estructures de ciment per guanyar espai per a la platja

     

    er tal de poder crear aquest espai, l’Ajuntament ha hagut de renunciar a la bandera blava que tenia la platja, ja que el distintiu no permet platges aptes per gossos. Tanmateix, Vilanova i la Geltrú compta amb vuit platges més que tenen aquest distintiu, que les reconeixen internacionalment per la seva qualitat i serveis.
    La temporada de platges de Vilanova s’iniciarà l’1 de maig, dia en què entrarà en funcionament la platja per a gossos. Tanmateix, el servei de socorrisme s’iniciarà el 15 de maig a la platja de Ribes Roges i l’1 de juny a la resta. Enguany, el pressupost del servei de socorrisme ha augmentat en 90.000 euros. L’horari del servei s’ha reorganitzat enguany i s’oferirà de 10 a 17h en temporada baixa (del 15 al 31 de maig a la platja de Riber Roges), de 10 a 18h en temporada mitjana (de l’1 al 30 de juny i de l’1 a l’11 de setembre) i de 10 a 19h en temporada alta (de l’1 de juliol al 31 d’agost). 

     

    Vilanova augmenta en 90.000 euros el pressupost del servei de socorrisme

     

    Aquesta millora és conseqüència de la nova licitació del servei, que també implicarà la renovació de les set torres de vigilància a les platges, quatre unitats d’equipament per a protecció solar, l’accessibilitat a peu d’aigua per al servei per a persones amb mobilitat reduïda, l’ampliació de les unitats de cadires amfíbies i tres tallers per a la gent gran. En total, el pressupost del servei ascendeix a 333.400 euros.
    Per altra banda, Vilanova i la Geltrú continuarà tenint sis guinguetes a les seves platges. N’hi haurà una a la platja del Far de Sant Cristòfol, tres a la platja de Ribes Roges, una a l’Adarró i una altra a la platja Ibersol. 

    Cunit i el Vendrell condicionen les seves platges
    Altres municipis com el Vendrell i Cunit estan treballant les darreres setmanes a condicionar les platges després dels temporals. Des de l’Ajuntament de Cunit, s’estan arreglant diverses zones del passeig marítim, especialment el més proper a la platja Valparaíso. L’objectiu és que tot estigui a punt per poder encetar la temporada de platges el proper 15 de maig. Cunit enguany tindrà els mateixos serveis que l’any passat: 5 guinguetes de platja, 3 zones de jocs infantils i 5 mòduls de restauració al passeig marítim. Des de l’Ajuntament, a més, han indicat que s’està licitant la compra d’un tractor i d’una màquina de platges per millorar la neteja i que entrarien en funcionament aquest estiu.
    Pel que fa al Vendrell, l’Ajuntament ha optat per regenerar les platges de forma natural. És per això que a l’abril, el Servei Provincial de Costes Tarragona va començar a executar les obres del projecte de “Recuperación dunar de El Vendrell”. L’actuació consisteix en la plantació de vegetació autòctona i delimitació d’una franja al llarg de la costa del Vendrell perquè es regeneri el sistema dunar, avui pràcticament inexistent.

     

    El vendrell vol recuperar el sistema dunar de les seves platges

     

    L’Ajuntament vol recuperar les dunes que tenien les seves platges, que està registrat que eren inferiors a 1,5 metres d’alçada i tenien una amplada variable entre 10 i 15 metres. Segons indiquen, a la segona meitat del segle passat es van destruir a causa de la pressió turística.

    Ja és a la venda el número 146


     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu