El potencial de l’economia blava serà l’epicentre de la 32a Fira de Novembre

  La plaça de la Vila assumirà un paper central i recollirà l’esperit de la Copa Amèrica per encetar un nou camí per al desenvolupament socieconòmic local 

  Mostrar el potencial de la ciutat per consolidar l’economia blava com un sector estratègic amb capacitat per crear riquesa i ocupació serà l’objectiu dels espais expositius institucionals de la Fira de Novembre.  
  La 32a edició de la Fira, el 10, 11 i 12 de novembre, concentrarà aquests espais a la plaça de la Vila que recupera el nom d’El batec del Mar recollint el testimoni la recent celebració a la ciutat de la regata preliminar de la Copa Amèrica. L’espai de la plaça de la Vila vol recollir l’esperit de l’esdeveniment i encetar un nou camí per al desenvolupament socioeconòmic local.

   

  EL RECINTE FIRAL A CEL OBERT DISPOSA DE 6,5 HECTÀREES AMB UNS 8.000 M2 DE SUPERFÍCIE D’ESTANDS

   

  Vilanova compta amb un recinte firal a cel obert de 6,5 hectàrees amb multiplicitat d’espais que es vertebren al llarg de l’eix de la rambla Principal i la rambla de la Pau.  La superfície d’estands ocupa gairebé uns 8.000 metres quadrats.

  Novetats
  Una de les novetats de la pròxima edició serà la reformulació del pòrtic de la Fira. Aquest pòrtic que se celebrava els dies previs a la fira passa a ser el primer dels actes abans de la inauguració oficial. El tradicional discurs, encarregat a un ponent de prestigi, serà substituït per una intervenció coral en un espai obert al debat i la reflexió entre experts. Per a aquesta fira el tema central sota el qual s’organitzaran les intervencions serà l’Economia Blava.

  El Teatre Principal obrirà les portes al públic tot acollint aquest espai de diàleg. L’organització i els continguts s’ha coordinat de forma conjunta entre l’Ajuntament i la Federació d’Empresaris Gran Penedès, FEGP. Un cop acaba aquesta taula rodona i posteriorment a la inauguració oficial, a la qual ha confirmat l’assistència el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal.

  L’espai del Teatre Principal seguirà obert amb un programa d’intervencions dels principals agents socioeconòmics i de l’ecosistema emprenedor local per abordar altres qüestions d’interès. D’aquesta manera es garanteix que, durant la durada de la Fira de Novembre, es mantingui viu i obert un canal de discussió i reflexió al voltant del futur a curt i mitjà termini de l’economia local.

   

  Espai d’acollida al recinte
  L’encreuament de l’avinguda de Francesc Macià amb la rambla Principal, des de sempre una de les zones de major confluència de vianants al centre, es decorarà i il·luminarà perquè faci la funció d’accés principal o porta d’entrada a la fira.

  En els dos extrems del recinte firal, la plaça de les Neus i el monument a Francesc Macià se situaran dos pols d’activitat. El primer, a la plaça de les Neus, serà l’espai Temps de Vi, que té com a objectiu la difusió i promoció de la cultura vitivinícola, el consum dels vins locals i la incorporació d’aquests a les cartes dels restaurants. Amb aquest mateix esperit i en un format adaptat a la plaça s’oferirà una mostra de la fira i de les activitats que ofereix.

  El segon dels pols, al final de la Rambla de la Pau i a tocar del monument de Francesc Macià, l’ocuparà l’espai FAC que promou la Federació d’Associacions del Carnaval amb un seguit d’activitats vinculades a la promoció de la festa i adreçades a tots els públics

   

  El Pòrtic de la Fira es transformarà en un espai obert al debat i la reflexió entre experts

   

  Aquests dos espais on a més d’activitat s’ofereix la possibilitat de fer un tast, bé sigui de menjar o de beure, s’han rebatejat com els espais Teca de la Fira de Novembre. N’hi haurà un total de cinc. Els altres dos seran a la vora del recinte d’automoció al parc de Baix-a-Mar i a l’inici del sector de venda de productes d’alimentació. El darrer d’aquests espais Teca serà a l’inici de la rambla de la Pau amb un espai de venda i degustació de cerveses artesanes, melmelades, mel, creps i xurros, entre altres productes.

   

  Activitats per a tota la família a la plaça Soler i Carbonell
  L’escenari d’activitats per a tota la família es traslladarà a la plaça Soler i Carbonell. La plaça del mercat també serà un punt d’interès amb la proposta d’activitats que s’oferirà des de l’Aula Gastronòmica del mercat del Centre, tot i que restringida als horaris d’obertura del mateix mercat.

  Els diferents espais que se situaran a la plaça de la Vila tenen com a missió realçar els principals actius locals que poden intervenir en el desenvolupament de l’economia blava. Per aquesta raó la plaça mostrarà algunes de les activitats que despleguen aquests agents i tractarà de mostrar quina pot ser la projecció de futur que pot tenir la col·laboració entre aquests amb una estratègia orientada a fer del mar un pol d’interès i creixement econòmic.

  La visibilitat del conjunt de sectors que configuren l’anomenada economia blava s’oferirà des de l’espai de la plaça de la Vila. Segons Anna Ribera, regidora de Projecció de Ciutat; Promoció Econòmica i Capitalitat, Empresa i Economia Social  la intenció és que el visitant de la Fira entengui la rellevància de tots els sectors que en són part: “tenim un conjunt d’empreses amb activitat relaciona amb el mar, des dels esports nàutics, la vela al port.  Tenim el port pesquer, que genera activitat i treball, i comptem amb empreses de construcció naval i les que operen en el port comercial. Totes aquestes activitats i empreses tenen un pes específic a la ciutat. Totes creen llocs de treball directes, però també generen ocupació indirecta, perquè interactuen amb altres professionals de subsectors locals. Hem de ser conscients que són molts els vectors creadors d’ocupació i riquesa al territori”, recordava.  

  Aprofitar aquest bon posicionament local ha d’ajudar a esdevenir un referent entorn l’activitat econòmica al voltant del mar. En aquest sentit, l’espai de la plaça de la Vila es completarà amb la participació d’altres actors:“ Cal que parem atenció també a la formació i la innovació perquè hem de tenir la capacitat de nodrir amb persones qualificades les necessitats de les empreses”, afegia Ribera. 

  D’altra banda, el sector del turisme constitueix una altra font de negoci i activitat que aplega una àmplia oferta lligada a la cultura, l’oci i l’activitat esportiva a les platges i al litoral. Una mostra de tot aquest potencial en cadascun dels punts esmentats serà present al voltant de la plaça de la Vila. La plaça comptarà també amb una gran pantalla on es projectaran continguts per nodrir i complementar la resta d’espais. Al mig hi haurà construccions efímeres per acollir tallers i activitats al llarg dels dies de la fira. 

   

  El Gira Feina promourà el contacte entre empreses que volen contractar i els candidats 
  Una de les noves incorporacions al programa serà la convocatòria de Gira Feina, un esdeveniment promogut conjuntament des de l’IMET, Institut Municipal d’Educació I Treball, l’Oficina municipal d’Atenció a l’Empresa, el servei de Joventut i la Cambra de Comerç al Garraf. Gira-Feina promou el contacte entre empreses que necessiten contractar i les persones candidates que són potencials actius per a aquestes. A GiraFeina hi haurà un espai d’Speed Jobs Dating, entrevistes laborals ràpides. Un format on els candidats disposen d’un temps limitat i molt breu per presentar el seu currículum i habilitats. La celeritat de la trobada té en contrapartida que els aspirants poden presentar-se davant d’un gran nombre d’empreses interessades.

   

  En el marc del gira feina hi haurà un espai d’speed jobs dating, entrevistes laborals ràpides 

  L’automoció, a Baix-a-Mar
  Un dels espais que es manté sense canvis substancials serà el dedicat a l’automoció. El parc de Baix-a Mar tornarà a acollir amb un recinte de gairebé 6.000 m2 els espais d’exposició i compravenda de vehicles. Finalment, la plaça del Port tornarà a ser l’espai on se situaran les firetes i atraccions que conformen la part lúdica i festiva per als públics familiars.

   

  Trobada de puntaires
  Fora del programa, però coincidint amb la celebració de la Fira de Novembre, se celebrarà a la plaça Enric Cristòfol Ricart una trobada de puntaires. 

  Ja és a la venda el número 143


   

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu