En més del 80% dels casos, les dones tenen estudis d’educació general o inferior i treballen en ocupacions poc qualificades, moltes en el sector serveis
- Taxa d’ocupació als municipis del Garraf i de l’Alt Penedès
- Font: OBSERVATORI DEL TREBALL I MODEL PRODUTICU
El passat dimecres 6 de març, la sala Josep Lluís Palacios de l’Ajuntament de Sant Pere de Ribes va acollir la jornada «Horitzons Laborals» organitzada pel Servei d’Iniciatives Econòmiques (SIE) de la Mancomunitat Penedès-Garraf i que va acostar la situació de l’ocupació i el mercat de treball des de la perspectiva de les dones.
Després de la benvinguda, a càrrec de l’alcaldessa Abigail Garrido i la regidora de Desenvolupament Econòmic, Ana Herrera, es van presentar les dades d’atur i contractació durant el darrer trimestre del 2023 a les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf i també van aportar un enfocament sociolaboral sobre l’ocupabilitat de les dones.
La taxa d’atur Femenina és cinc punts superior a la Masculina
Durant la intervenció es van donar a conèixer algunes dades destacades, com que al Garraf el sector que més aturats concentra és al comerç a l’engròs i al detall, seguit de les activitats administratives, hostaleria i indústria. L’hostaleria i el comerç absorbeixen gairebé la meitat de les contractacions, i un de cada tres llocs de feina a la comarca l’ocupen autònoms.
A l’Alt Penedès, una quarta part de la contractació es produeix a la indústria, dues de cada tres empreses pertanyen al sector serveis i el 15% a la construcció.
En el cas del Garraf, la taxa d’atur femenina se situa en l’11,86%, més de tres punts percentuals per sobre de la taxa d’atur masculina, mentre que a l’Alt Penedès, la taxa se situa en el 11,46%, més de quatre punts percentuals per sobre que la taxa d’atur masculina.
Entre les conclusions, es va subratllar que al 2023 es va continuar creant ocupació i reduint la taxa d’atur, que assoleix els nivells més baixos des que es tenen registres.
Atur femení cronificat
Des de l’òptica de la dona, es va apuntar que la cronificació de l’atur afecta especialment a les dones de més de 50 anys amb estudis bàsics, en ocupacions no qualificades i especialment en l’àmbit del sector serveis. Al Garraf, més de la meitat de les dones aturades tenen més de 50 anys i en el 82% dels casos amb estudis d’educació general o inferior. De les 3.868 persones que porten més d’un any buscant feina al Garraf, dos de cada tres són dones. A l’Alt Penedès, gairebé 6 de cada 10 persones aturades són dones. Més de la meitat són majors de 50 anys i en el 84% dels casos tenen estudis d’educació general o inferior.
Contractació
Al Garraf, el 51% dels contractes de la comarca els han firmat les dones. La taxa de temporalitat femenina se situa en el 51,7%, gairebé 5 punts per sobre de la dels homes. El 42% de la contractació s’ha fet a treballadores de la restauració, seguid de les ocupacions elementals (24%).
A l’Alt Penedès, el 44% dels contractes els van firmar les dones. La taxa de temporalitat femenina, se situa en el 65,09%, 5 punts per sobre de la masculina.
Les dones firmen 1 de cada 3 contractes en ocupacions elementals i 1 de cada 4 són treballadores de la construcció.
Dos de cada tres contractes a temps parcial estan signats per dones
Pel que fa a la jornada, tant al Garraf com a l’Alt Penedès les dones firmen més contractes de jornada a temps parcial que els homes. En concret, 13 punts percentuals per sobre al Garraf i 1 de cada 3 a l’Alt Penedès.
Un cop finalitzada l’explicació de les dades de l’atur i contractació laboral de les dues comarques, representants de la Universitat Politècnica de Catalunya van participar en el monogràfic especialitzat que portava per títol L’entorn sociolaboral de la dona universitària. Hi van participar Josefina Antonijuan Rull, vicerectora de Responsabilidad Social e Igualdad; Marisa Zaragozá Monroig, directora de la Politècnica Superior de Vilanova i la Geltrú; Eva Marín Tordera, sotsdirectora de Promoció i Igualtat, i Judith Sardà Izquierdo, enginyera informàtica.
Dos de cada tres dones fa més d’un any que busquen feina a l’Alt Penedès i el garraf
Les ponents van destacar la importància que les dones s’incorporin als sectors tecnològics i científics perquè “és important que entrin en aquest nínxol que té les feines més ben valorades i pagades”. Segons van indicar el salari mitjà brut és de 25.000 euros, mentre que el de les professions STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i Matemàtiques) és de 32.000 euros. Per això, “les dones no podem deixar perdre aquesta oportunitat de guanyar més diners, el que dona més independència”.
També van donar diverses idees per tal d’incrementar les vocacions científiques i tecnològiques entre les noies més joves, com a la visita als instituts de secundària de referents en diversos àmbits científics i tecnològics. El principal escull, segons van indicar, és “la formació del professorat de primària en perspectiva de gènere envers la mirada tecnològica”. Marisa Zaragozá apuntava que “una persona no pot fer una enginyeria si no té una bona base de matemàtiques i de tecnologia. El problema principal és trobar professors i professores de matemàtiques”.
El president de la Mancomunitat Penedès-Garraf, Juan Luis Ruiz, va ser l’encarregat de cloure la jornada, que tindrà continuïtat en la segona meitat de l’any amb noves dades i seguiment a l’evolució del mercat de treball durant el primer semestre del 2024.
- Tipologia de dones aturades al Garraf i Alt Penedès
- Font: OBSERVATORI DEL TREBALL I MODEL PRODUTICU
- Contractes per tipus de jornada laboral
- Font: OBSERVATORI DEL TREBALL I MODEL PRODUTICU