La COVID i el redescobriment dels espais rurals

    És curiós com una pandèmia global, ens apropa al món més local, de la fugida de les ciutats amb l’augment de sol·licituds immobiliàries en zones més rurals, al redescobriment nosaltres mateixos d’espais exteriors de cases, masies i cellers, amb l’augment dels winebar i altres elements estil pop-up que veurem aquest estiu que arriba.
    Urbanites que fugen de la Covid-19 cap al món rural ha estat i serà un constant degoteig, centenars de sol·licituds, tant de gent de Vilafranca que busca opcions més rurals, com ara Moja, Olèrdola, com gent de Barcelona que busca refugi a Vilafranca, un moviment natural i que busca que el teletreball s’instal·li també de forma ineludible en moltes llars. Un treball remot forçat que ha obert les portes a una nova manera d’entendre el món laboral, més deslocalitzat, demostrant que, en moltes ocasions, la presència física no era tan necessària per dur a terme les tasques. Fins i tot fonts immobiliàries apunten que ha pujat la recerca d’habitatges en entorns no urbans i en extraradis de grans ciutats.

    Llavors, la crisi del coronavirus ens està fent mirar més cap al món rural? Tot sembla apuntar que és així: de fet, ha obert els ulls davant d’un sector tan castigat com és el primari. “Hem hagut de patir una pandèmia perquè la societat sigui realment conscient de l’important paper que juguen els nostres pobles per al conjunt de la nostra societat, però sobretot, de l’activitat agrícola i ramadera que en ells es produeix”, recalca la presidenta de l’Associació de Famílies i Dones del Medi Rural (AFAMMER), Carmen Quintanilla, en una entrevista digital a Elpais.com.
    Amb la vista posada en les vacances d’estiu, molts pensen en els pobles com una alternativa plausible. I és que el turisme rural guanyarà protagonisme en el post COVID-19, amb iniciatives de suport com ara el moviment # EsteAñoMeQuedo. Una manera d’incentivar el consum de productes locals i d’ajudar a l’economia dels pobles.
    Tal com ressalta Carmen Quintanilla, “en la recuperació després de la crisi del coronavirus es preveu que el turisme rural jugarà un gran paper en la reactivació de l’economia, i aquí la dona rural juga un paper fonamental, ja que el 60% dels allotjaments rurals els dirigeixen elles”.
    La crisi del coronavirus suposarà una oportunitat per emprendre en el medi rural? No cal pensar en el futur, en aquestes mateixes vacances d’estiu l’opció més segura serà el turisme rural del nostre país, i a mitjà termini el turista internacional fugirà de les massificacions. Emprenedoria rural i que l’administració hi posi recursos i flexibilització en serà la combinació que porti a l’èxit.

    Ja és a la venda el número 145


     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu