Cal ser flexibles per sortir-nos-en de tot plegat

    Comencem a ser conscients de la situació que estem vivint emprenedors, empresaris i el gran teixit de la PIME catalana dedicada a l’oci, gastronomia i turisme, de lluny el sector més tocat, tocat de mort a causa de la pandèmia i la situació sanitària.
    Però ara cal preparar la sortida d’aquest forat i només hi veig una sortida més o menys ràpida dels 3 sectors més castigats i és la flexibilitat! Els emprenedors són resilients per se; els empresaris no tots. Els canvis normalment són poc conservadors, però ser conservador al primer quart del segle XXI és poc recomanable per la velocitat que agafen les coses.

    Per tant, aquest missatge va més dirigit a l’administració pública, que haurà de ser dúctil, flexible, elàstica, condescendent, complaent, transigent, contemporitzadora... Imagineu si hi ha sinònims! Potser és una utopia i tot seguirà igual de lent, enrevessat, burocràtic, vell, amb aquella administració d’abans i això farà que la sortida de la crisi sigui tres vegades més lenta i amb més tancaments d’empreses.
    Soc molt conscient que la flexibilitat en l’administració pública és tot un oxímoron i que el debat seria molt complicat en l’àmbit de la legislació, però si no és per ara, s’ha de fer una llei per a moments de crisi, ja que em temo que el món girà i girarà cada cop més ràpid i el poder legislatiu i l’executiu no van al mateix ritme. Crec que mai hi ha anat, però mai és tard per posar-hi remei.
    Els emprenedors turístics, de l’hoteleria i la restauració hauríem de poder refer els negocis, inventar-ne de nous, unir-nos a tendències digitals sense gens de por a canvis legislatius o tràmits d’obtenció de llicències eterns, ja que ve de mesos, i de vegades alguns tràmits són d’anys. Seria com una moratòria burocràtica acompanyada, per tant, de no deixar carta blanca per fer de tot, però si deixar fer sota un control. Una mica més a l’americana, on presentes un avantprojecte, l’aproven en 48 h i pots començar a funcionar, construir, però l’empresari és el responsable que allò, quan estigui en marxa, ha de complir la normativa.
    No sé, digueu-me ingenu, somiatruites, i possiblement ho soc, però és que per altra banda acabarem molt tocats, i amb una recuperació lentíssima, amb milers de persones encara a l’atur i d’aquella famosa recuperació en forma de “V” ja ens en podem anar oblidant.
    Sir Francis Bacon, francmaçó anglès, deia: ‘En matèria de govern tot canvi és sospitós, encara que sigui per millorar’.

    Ja és a la venda el número 140

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu