Camino entre els concorreguts i cèntrics carrers d’una coneguda ciutat, abarrotats de restaurants a ple rendiment. Se m’apropa un senyor vestit de gala amb la carta d’un restaurant a la mà i em convida a una copa de vi, sempre que em decideixi a entrar al seu local i demanar-me algun dels plats de la seva carta.
Declino l’oferta i com ja m’ha entrat la gana decideixo buscar per internet algun restaurant on serveixin l’especialitat local. Sense una intenció clara, vaig a parar a un vídeo d’una pàgina generalista on el cuiner d’un restaurant ensenya com fa el seu plat estrella.
Les dues són situacions reals, i probablement tots les hem viscut alguna vegada. La primera d’elles és una estratègia de venda al públic de les que anomenem PUSH, i que com el seu nom indica busca empènyer al comprador potencial a què compri el nostre producte. És una estratègia a curt termini, una crida a l’acció que busca la reacció immediata del comprador.
Sovint pot ser interpretada com una acció invasiva, per tant és bo no abusar d’ella. Pel seu caràcter directe, és la més adequada quan estem en època promocional, ja sigui per rebaixes, per tancar bé el trimestre o perquè volem desfer-nos d’estocs. En el cas exposat era una estratègia a llarg termini, però clarament dirigida al turista, que per tant la viu com a puntual.
L’objectiu de la segona estratègia de comunicació, anomenada PULL, és atraure el comprador generant interès ja no només pels nostres productes, sinó per tot allò que li expliquem al consumidor potencial. Es tracta de generar i/o compartir continguts que tinguin a veure amb la nostra empresa, el nostre àmbit de negoci o fins i tot amb com som nosaltres mateixos.
És aquesta segona una estratègia a llarg termini, que busca generar empatia i un lligam emocional que ens facin ser els primers de la llista quan el client decideixi comprar un dels productes o serveis que nosaltres oferim.
Tant Push com Pull poden ser bones estratègies de comunicació, sempre que siguin utilitzades correctament. Quina és la millor depèn de cada situació, i per això els experts són sempre un bon recurs a qui recórrer per prendre la decisió més encertada. En tot cas, la combinació acostuma a donar molt bons resultats: Pull crea no només notorietat, sinó també empatia amb la marca, i la seva combinació amb campanyes Push fa que la decisió de compra s’acceleri en moments puntuals.
Buscar el millor mix per al nostre negoci és clau per maximitzar la rendibilitat de les comunicacions: més inversió no implica necessàriament major benefici i cal que estudiem el nostre cas concret per tal d’optimitzar els recursos i augmentar l’eficàcia comunicativa.