Les enquestes i els perills de l’intrusisme professional

    La globalització de les dades ha portat una conseqüència positiva, com és la democratització de la informació: qualsevol empresa o institució té al seu abast una gran quantitat de dades que li permeten arribar a conclusions sobre la situació del mercat, fer previsions i adaptar-se en conseqüència.
    Però per una altra banda, l’accés a eines que faciliten la recollida de dades de la població, tipus enquestes, ha fet que qualsevol persona sense els coneixements adequats pugui fer un “estudi” i presentar-lo com a rigorós, sense respectar uns mínims requisits estadístics.
    Així, ens trobem amb tot tipus d’institucions, mitjans de comunicació i altres empreses que pregunten als seus socis, lectors o clients sense tenir en compte els esbiaixos que es presenten.

    El problema és que aquesta informació arriba al públic sense filtratge: donem la informació per bona, perquè “s’ha fet un estudi que diu que un xx% pensa que...”. Però no es parla de com s’ha seleccionat la mostra, de si és prou representativa de la població a la que es refereix, de si la mostra és suficient per tenir un grau de fiabilitat adequat i del seu marge d’error o de si poden haver-hi efectes d’estacionalitat deguts al moment en què es va recollir la informació.
    Deslligar les dades de criteris científic-estadístics rigorosos porta a què les dades que donem no s’ajustin a la realitat. Quan fem una enquesta estem fent una fotografia de la realitat en aquell moment concret. Si fem la foto descentrada, ens perdrem una part important de la realitat; si la fem amb pocs píxels la veurem poc definida i perdrem detall; si la fem a destemps, no mesurarem el moment en què té lloc l’acció. Us imagineu navegant per alta mar i que els aparells de mesura ens donin dades incorrectes sobre on estem i cap a on ens hem de dirigir? Seria catastròfic. Doncs amb les dades que recollim també, amb l’afegit que moltes vegades no podem saber si el rumb que estem seguint és el correcte fins que no és massa tard.
    No juguem a ser professionals d’allò que no sabem. A més de desprestigiar una professió, que requereix molts coneixements i experiència, podem estar utilitzant unes dades que no s’ajusten a la realitat i que en comptes d’ajudar-nos ens desviïn del camí que hauríem de seguir.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu