TESERACTO, us espai per descobrir la grandesa del joc

    M’entrevisto amb l’Albert que ha obert fa escassament un mes una botiga al carrer de la Paloma a Vilafranca del Penedès especialitzada en jocs de taula.  Ell ha fet de comercial tota la vida en diferents sectors, maquinària manteniment, assegurances... i de fet segueix encara amb la seva activitat professional com freelance en projectes relacionats amb tecnologia. La botiga, ens explica, és una activitat complementària que fa amb la seva dona la Ivana.  

    Fa 6 anys va començar a jugar a jocs de taula arran de l’interès que li generaven els jocs de temàtica històrica com per exemple Churchill, Here I Stand... perquè li agrada molt la història, de fet és la seva  passió. Ens diu que a través del joc pots no sols reviure el moment o intentar canviar-lo sinó entendre el perquè del resultat final.
    TESERACTO és el nom de la botiga que a l’hora dóna nom a un objecte de l’Univers de Marvel, i també el nom de l’espai  que surt al final de la pel·lícula d’Interestelar. I encara té un altre significat en l’àmbit físic i matemàtic,  que de fet és el que inspira la imatge del logotip, un hipercub. 
    D’aquesta passió i també de la passió per la ciència i els jocs en ella inspirada neix la seva afició. A mesura que s’hi endinsava veia clarament que hi havia altres maneres d’usar el joc, just com a eina d’aprenentatge i per fomentar la curiositat tant difícil d’estimular.

    Com arribes a la idea de muntar aquest negoci a Vilafranca?
    Vaig tenir un canvi en la vida professional que em va portar a pensar que possiblement aquest era el moment d’engegar aquest projecte. A banda es constata que a Vilafranca hi ha molta gent que juga a jocs de taula. El Vila Juga movia cada any unes  3.000 persones. Això em feia pensar com era possible que en un lloc on hi ha tanta cultura del joc de taula no hi hagués cap botiga especialitzada en el tema. 

    Què vols oferir des d’aquest espai?
    És una botiga de Jocs de taula, Rol, TCG (Magic) o Llibre jocs.  Però sobretot volem que sigui un  lloc de trobada tant per els nous jugadors com per els experts.
    El joc també es cultura,  i n’hi ha de molts tipus i “colors” (metafòricament parlant) i estic convençut que hi ha un joc per a cadascú.
    Tenen des dels més coneguts jocs infantils, familiars, casuals, partys  a  euros, temàtics, narratius, abstractes… jocs que duren 2 o 5 minuts a partides de 3 o 4 hores o fins i tot mesos. 
    També tenen secció de jocs de Rol, on la principal eina de joc es la imaginació dels seus participants. Aquest s’endinsaran en mons medievals, fantàstics de terror o històric segons el sistema que triïn.
    Per altra banda, a cavall entre la lectura  i el Rol, tenim els “Libro-juegos”, aventures que generalment es poden jugar en solitari al mes pur estil Tria la teva aventura però en un format mes de novel·la gràfica o còmic. 
    I encara hi ha el TCG que són jocs de cartes, de confrontació a dos jugadors com per exemple el Màgic o  el Pokemon, entre d’altres.
    Jugar és una eina que t’ajuda molt a potenciar les habilitats cognitives, de memòria i també socials i això en moments com l’actual és molt important.
    El fet de contribuir, a través d’aquest espai a que la gent es pugui trobar amb d’altres i jugar, em sembla una bona cosa. De fet, ja pots veure que hi ha més espai destinat a jugar que a la venda. 

    Qui són aquestes persones aficionades al joc, a qui t’adreces?
    Tal com ho plantejo hi té tanta cabuda la gent que hi té molta experiència i que sap molt sobre els jocs, el que anomenem “jugones” com la gent que desconeix tot aquest món. Pels primers la idea és preguntar-los: “Que necessites que jo t’ho porto.” 
    Hem de tenir en compte que cada setmana  surten una mitjana de 10 o 15 nous jocs només en espanyol. Hi ha hagut una gran bombolla de jocs.
    Aquí poden trobar una tenda molt especialitzada on saben que podran trobar qualsevol joc. I després hi ha el públic familiar al qual em vull dedicar especialment. Tenim una ludoteca on podem “llogar jocs” i emportar-los a casa o bé  també poden jugar aquí. 
    Ens encarreguem d’ensenyar a jugar i explicar el funcionament del joc. Acompanyem a la gent a que pugui jugar.

    I això és molt car?
    El cost són 2 euros per persona i s’hi poden estar tota l’estona que vulguin. Aquest és un model que funciona a d’altres llocs de manera semblant, amb aquest servei de ludoteca.
    També fem esdeveniments, presentacions de jocs, campionats i molts actes relacionats sempre amb aquest món.
    A més hem començat  a treballar amb la biblioteca de Vilafranca de manera que sempre s’hi puguin trobar les darreres novetats. 
    A la llarga també amb les escoles podrem fer col·laboracions perquè té molt sentit incorporar el joc per l’aprenentatge no només per competències generals sinó tant en la ciència com de la història d’una forma molt més lúdica. 
    Disposem també de jocs de segona mà que posem a la venda per la gent que se’ls vol treure de sobre.

    Què és el que resulta més complicat d’un negoci com aquest?
    Per a mi el més difícil ha estat arreglar el local. Difícil i costós, no hi comptava i el pressupost anava sumant. El resultat, ha estat xulo però ha estat el més complicat.
    I d’altra banda el que costa és arribar a la gent que desconeix les bondats del joc. Tenim un compte a Instagram @TESERACTOVILAFRANCA i també a Facebook i a Google i 2 canals a Telegram un per rebre informació i l’altre és el de comunitat perquè entre ells puguin quedar i organitzar partides.

    I a 5 anys vista, com et veus?
    A mi m’agradaria tenir encara més espai i potenciar la zona de ludoteca i espai de joc.
    I sobretot m’agradaria que la gent entrés de forma molt natural a provar jocs i a passar una bona estona.  

    Quatre notes pel bloc: què podem aprendre d’aquesta experiència?

    1- L’afició com font d’inspiració: quan el hobbie es converteix en oportunitat de negoci. Fer d’allò que t’agrada, la teva manera de viure.
    2- L’especialització. Trobar un nínxol de mercat i especialitzar-te i ser molt bo en aquella especialitat.
    3- Oportunitats de negoci que genera la necessitat de desconnexió digital. És i serà cada cop més tendència tot allò que tingui a veure amb la presencialitat, el contacte humà i el fer activitat més enllà d’una pantalla.
    4- “El moment és ara”.  De la mateixa manera que la maternitat o la paternitat en un moment de la vida et crida, les persones que tenen les ganes i empemta d’obrir un negoci, en algun moment de la vida senten aquesta crida. L’Albert ho ha viscut així. 

     

    Ja és a la venda el número 145


     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu