El sistema ferroviari de Catalunya i “el nou gobierno”

  Un dels temes recurrents que es van posar sobre la taula durant la passada campanya electoral fou el funcionament de Rodalies, un servei que hauria de funcionar com un rellotge i que és una vergonya. Però aquest és un tema que no es resoldrà mirant tant sols els Rodalies, sinó veient si la xarxa ferroviària que tenim és suficient perquè hi passin tots els trens actuals i els que es preveuen els propers 10 anys: Rodalies, Mercaderies, Regionals, Alta Velocitat,...

  I és evident que no es pot pretendre que la quantitat de trens de Mercaderies que han de circular en un futur proper per disminuir els gasos dels camions, travessin Catalunya per les mateixes vies per on passen els Rodalies. Fent un paral·lelisme amb les carreteres, és com si s’hagués pretès fa anys que el trànsit actual passés per les antigues carreteres nacionals, que travessaven les viles, en comptes de fer autopistes.

  Cal dissenyar un Sistema Ferroviari de Catalunya que contempli el paper essencial d’aquest transport públic per als propers 30 anys. I una peça clau del Sistema ha de ser  l’Eix Transversal Ferroviari, dissenyat fa anys per la Generalitat, que permeti que els trens de Mercaderies passin per l’interior del país (Lleida, Tàrrega, Cervera, Igualada, Martorell) donant també servei als passatgers i complint el paper que des de fa anys fa la carretera també anomenada Eix Transversal; ningú s’imagina avui la xarxa de carreteres sense aquest eix.

  Aquest és un problema més que ens agafa a Catalunya amb el peu canviat, però que no podem fer veure que no existeix quan s’està redactant el Pla Territorial del Penedès que l’hauria d’incloure. I a sobre ens agafa després d’unes eleccions generals espanyoles que no han deixat clar quin “Gobierno” hi haurà, que ho hauria d’assumir, ja que fins la constitució de les Corts el 17 d’agost no es començarà a veure si hi ha partida o no. Mentrestant, la gent de Catalunya i, en aquest cas la del Penedès en particular, hauríem de fer el possible per que no ens tornin a prendre el pel.

  Ja és a la venda el número 143


   

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu