L’aigua per a qui la treballa

  Estem en plena sequera, amb conseqüències greus, tant a nivell domèstic com industrial, als parcs i jardins i també a l’agricultura, concretament a la vinya que és important en l’economia i la clau del paisatge del Penedès.

  Davant d’aquesta realitat no podem quedar parats ni és suficient d’exigir, que s’ha de fer, al Govern que actuï. A la Vegueria Penedès hem de fer un treball d’empoderar-nos similar al que ara ha fet tot just 25 anys van fer les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf per portar l’aigua d’Abrera.

  Una feina que no va ser fàcil ni ràpida, però que va proveir d’aigua els municipis d’aquestes comarques. Va començar al 1981 creant la Mancomunitat Penedès/Garraf entre 4 municipis, amb l’aigua com un dels grans objectius; al 1987 ja n’eren 25 i es va aprovar el projecte per portar l’aigua; al 1989 es va adjudicar l’obra i el 10 de novembre del 1998, just ara ha fet 25 anys (no sé per què no es va commemorar la data), es va inaugurar l’obra, amb el President de la Generalitat a Vilanova i el Conseller de Territori a Vilafranca, units telemàticament.


  Ara cal donar un altre salt, que és el tractament amb una depuració “terciària” de tota l’aigua que surt de les depuradores de tota la Vegueria, amb la finalitat de que pugui ser utilitzada per regar, tant a les viles com als camps. Ja sabem que no farem miracles, però sí que podem reutilitzar l’aigua que ja tenim. I no tant sols el sector públic: cal que totes les empreses que consumeixen aigua abundant, la depurin i la reutilitzin, com ja fan algunes. I això no es farà sol; cal que ho fem com als anys 80 del segle passat, i que les administracions del territori es posin a la feina.

  Crec que a l’Alt Penedès i al Garraf, la Mancomunitat, junt amb les empreses municipals d’aigua de Vilanova i Vilafranca, haurien de prendre la iniciativa. El mateix, amb els seus instruments, a l’Anoia i al Baix Penedès, coordinant-se tots, seguint els acords de la recent trobada dels Alcaldes de les capitals de comarca. 

  Crec que només així aconseguirem que el Govern es preocupi del  nostre territori i enfocar un tema, que si no ens el treballem, el tenim malament; però que si l’agafem amb ganes, viles i vinyes conjuntament, ens en podem sortir, tant a nivell ciutadà com agrícola i industrial.

  Ja és a la venda el número 143


   

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu