Pla per la Vegueria: trens i aigua

  En els darrers 200 anys, les 4 comarques que conformen la Vegueria del Penedès han sigut molt actives treballant aquells segments econòmics que les permetés avançar amb personalitat pròpia; des del cuir i el gènere de punt a l’Anoia, a la vinya i el vi a la zona de la D.O. Penedès, fins el turisme i els serveis a la costa, i amb una indústria potent a tot el territori.

  En tot el procés hi ha hagut dos elements que han condicionat aquestes comarques i que ha costat molt trobar-hi les diverses solucions: la comunicació per ferrocarril i la necessitat d’aigua. A mitjans del segle XIX es construeix la línia de ferrocarril que passa per l’eix central del Vendrell i Vilafranca; més tard, la iniciativa privada construeix el de la costa i l’Anoia, malgrat el carrilet, encara espera tenir-ne un que resolgui les necessitats de mobilitat. Igualada va estrenar la portada d’aigua ara ha fet 100 anys (fins llavors deien que tenien 2 problemes, el tren i l’aigua) i l’Alt Penedès i el Garraf no ho van fer fins ara en fa 25, fruit de l’esforç mancomunat.


  Ara, al 2024, amb el canvi climàtic que provoca la sequera, tornen a sorgir els mateixos problemes, que posen en perill el futur immediat: la manca d’aigua amenaça l’agricultura, el turisme i també la indústria que la necessita no només per créixer, sinó per mantenir l’existent.

  D’altra banda, la necessitat que la mobilitat de mercaderies i persones passi de les carreteres als ferrocarrils, i la “solució” de voler fer passar les Mercaderies de tota la Península per les vies del Vendrell i Vilafranca col·lapsen aquesta línia i creen una dependència de la “logística de pas”, aquella que no té relació amb el territori, que no aporta valor sinó problemes.


  Amb tot aquest panorama és preocupant que la proposta de Pla Territorial que està a informació pública es limiti a recollir totes les propostes que hi ha sobre la taula, sense prioritzar ni posar dates. 


  Tant posa que cal construir un ferrocarril que apropi l’Anoia a l’Àrea Metropolitana, l’Eix Transversal Ferroviari, que al ser nou donaria solució al pas de Mercaderies per Catalunya, com que se segueixi fent pel Vendrell i Vilafranca, com que s’ampliïn autopistes i vies rurals a dojo. 


  Cal un Pla Territorial que prioritzi la construcció de les comunicacions del futur, com el ferrocarril per l’Anoia, l’estació d’Alta Velocitat a Vilafranca i la millora de la línia de la costa. 


  I cal que exigeixi la construcció immediata de la dessalinitzadora del Foix i la regeneració de l’aigua de totes les depuradores.

  Ja és a la venda el número 143


   

  Subscripció newsletter Penedès Econòmic

  Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
  i rebràs totes les notícies en un sol correu