De terrasses i negocis

     

    Només cal passejar pel centre de qualsevol petita o gran ciutat per adonar-nos que la proliferació de terrasses forma ja part del panorama d’oci local. L’ampliació d’horaris, d’espais, i modificacions d’algunes ordenances en diferents municipis arran de la pandèmia per ajudar un dels sectors més castigats durant el darrer any, ha canviat la fisonomia dels centres de les ciutats.
    La relació entre comerç local i gastronomia, en general, en surt beneficiada i menys la convivència amb el descans veïnal.
    Però aquest article s’adreça sobretot als i les emprenedores que estudien la possibilitat d’obrir un negoci de restauració. No són negocis ni fàcils ni barats en un sector molt sobredimensionat (70.726 segons l’INE).

    Les dificultats del sector de l’hostaleria
    L’aixecament de les restriccions, l’arribada de l’estiu, aquest sentiment generalitzat d’haver perdut molt temps tancats a casa, i la proliferació de terrasses, ha fet que veiem, en general, el negoci de la restauració en un moment d’expansió.
    Però a ningú no se li escapa que aquest, és un sector amb moltíssimes dificultats.
    S’afegeixen al sacrifici i dedicació que demana, altres dificultats a considerar: La ubicació del local esdevé un factor clau. Abans de decidir-nos per un o altre cal tenir present prèviament de quines llicències disposa i quines autoritzacions es podran aconseguir. Sovint els llocs més interessants comercialment parlant, tenen uns preus molt alts.
    Cal tenir també en consideració que estem parlant d’un sector que demana una inversió inicial molt alta si es vol fer ben fet i encara cal afegir la dificultat de trobar personal qualificat, i motivat.

    Consideracions prèvies
    Muntar un bar o un restaurant és una decisió que cal madurar bé. És molt recomanable fer un bona investigació prèvia del tipus: quines són les tendències del moment, què estan fent altres establiments propers, a quina clientela em vull adreçar, quins seran els meus proveïdors i quins canals de compra faré servir, quins aspectes legislatius he de tenir en compte, etc.
    També cal fer una anàlisi interna molt “freda” per saber què podem fer amb els recursos que tenim, tant econòmics com tècnics com humans.
    Tots aquests elements ens permetran dibuixar d’una forma ben concreta el nostre model de negoci, l’estructura, el posicionament, la ubicació i totes les diferents parts del màrqueting mix.

    Algunes de les claus de l’èxit en bars i restaurants
    L’oferta gastronòmica: tenint en compte les tendències del moment. És la raó de ser del restaurant. Sigui quina sigui la seva especialitat i preus la qualitat ha de ser sempre una constant.
    L’atenció al client: a tots i totes ens agrada sentir-nos ben tractats, aquest serà, per tant un factor molt clau en la valoració dels nostres clients.
    Disseny de la carta: és una gran eina de comunicació, sense fotografies amb els plats més rentables a la vista, amb informacions addicionals del xef per exemple...
    Ambient: és un element que cal cuidar amb molt detall perquè sovint és un dels primers reclams quan no tenim referències d’un establiment.
    Preus: la clau per endevinar amb els preus és combinar el valor que percep el client, la situació del mercat local, el perfil de la clientela en la que ens hem posicionat i els costos de la matèria primera, és clar.
    Estratègia de comunicació: és molt necessari fer-se amb un pla de comunicació amb objectius ben quantificats. Cal fixar aquesta estratègia per públic target que hem triat, fer-se un pressupost adequat i mesurar i controlar com va evolucionant. Les estratègies de comunicació que més es fan servir en els restaurants són la presència digital a la web i a través de Google My business, estratègies d’atracció a les xarxes socials, la geolocalització i presència a portals d’opinió i reserva on line com pot ser per exemple TripAdvisor.
    Capanyes de fidelització: Permeten que els clients repeteixin i que a més portin nous clients.
    Aprofitant l’espai que dóna un article d’aquestes característiques, deixo aquí un checklist d’algunes de les coses que cal tenir en compte en el moment d’obrir un bar i/o un restaurant.
    En qualsevol cas, és molt recomanable deixar-se ajudar per professionals experts en acompanyar persones i equips emprenedors que volen obrir el seu propi negoci.
    Una bona definició de la idea de negoci: cal tenir ben definida quina és la proposta de valor que volem donar als nostres clients.
    Anàlisi del sector de la restauració en general, quines són les grans tendències
    - Conjuntura econòmica actual
    - Com evoluciona el consum
    - Quins objectius em plantejo a curt, mitjà i llarg termini
    - Quin és el meu segment i com em vull posicionar
    - Quina serà la meva oferta
    - Com fixaré els preus
    - Com distribuiré (delivery y take away)
    - Com faré la meva estratègia de comunicació
    - Quin equip humà necessito
    - On trobaré l’equip humà
    - Com el formaré
    - Quin és el conveni col·lectiu
    - Com m’organitzaré el dia a dia
    - Com gestionaré les compres
    - Quins equips i utillatges i maquinària em calen
    - Quina forma jurídica em cal
    - Quins tràmits legals he de fer
    - Quins tràmits laborals
    - Quin és el pla d’inversió
    - Quin és el pal de finançament
    - Quin és el compte de resultats
    - Quina és la previsió de vendes
    - Quina és la rendibilitat del negoci.

     

    On són les oportunitats? 

    1-  Diferenciació . En un moment de tanta oferta és imprescindible tenir una proposta ben diferenciada de la resta de competidors.
    2-  Comunicació digital . L’entorn digital ens ofereix enormes possibilitats de comunicació amb els nostres clients.
    3-  Tot previst . És necessari disposar d’un pla acurat d’actuació  tenint en compte els diferents punts d’àmbits ben diversos, no n’hi ha prou en tenir una bona cuina .



     

    Ja és a la venda el número 148


     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu