Joan Tarrada i Gol
President del Vinseum
Joan Tarrada ocupa la presidència de Vinseum. Vinculat a molts àmbits i entitats del territori penedesenc, com el Vijazz o l’Acadèmia Tastavins Sant Humbert, mostra una gran il·lusió envers la imminent inauguració del renovat Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, ubicat a Vilafranca del Penedès. La institució preveu generar un gran impacte a la vila i el seu entorn, tot convertint les seves col·leccions artístiques, vitivinícoles i patrimonials en un punt de referència del món del vi i el cava en l’àmbit mundial.
Per començar, com descriuries breument l’estat actual de Vinseum?
Actualment, el museu està finalitzant la seva ampliació, que, si tot va bé, estarà enllestida el proper mes de novembre. Vinseum serà la referència mundial en l’àmbit del vi, ja que es recolliran les col·leccions, tradicions i vides del món vitivinícola. En definitiva, s’abraçarà la cultura del vi d’una manera única i diferent de qualsevol altra entitat.
Quins elements faran que el museu sigui singular i diferent dels altres?
Primerament, cal remarcar que trencarem amb la idea tradicional dels museus, que consta en exposar objectes amb valor patrimonial. A Vinseum es viurà una experiència completament viva i immersiva, on es combinaran les últimes tecnologies amb les eines, peces i elements més tradicionals que conformen la nostra base cultural. Tenim previst que el visitant destini una quantitat important de temps a l’hora de dur a terme les visites al museu, ja que s’experimentarà la veritable essència vitivinícola com mai s’ha fet. A més, serà rellevant el fet que tothom podrà gaudir al màxim de la visita a causa que no es requerirà cap mena de coneixement previ del món del vi.
Un dels principals atractius del nou museu serà el mural de l’artista Pau Boada dedicat a la vinya i el vi…
Exacte. Aquesta era una peça artística que s’ubicava a l’edifici de Cal Pa i Figues, que es va enderrocar a causa del seu mal estat. Per tant, es va haver de realitzar un procés d’extracció del mural amb una gran precisió i treball per tal de mantenir l’obra de la millor manera possible. En aquests moments, el mural ja està ubicat en una de les sales del nou edifici del museu, i la peça es pot gaudir exactament tal com era en l’antiga ubicació. Fins i tot es poden contemplar les incisions i relleus presents en l’antic mural, així que podem dir que s’ha completat una transició on no s’ha perdut cap mena d’element amb valor artístic.
“El museu es convertirà en la casa de tot el vi català, i per això volem abraçar totes les denominacions d’origen existents al territori”
Què creus que suposarà per al Penedès la inauguració del museu renovat?
Tindrem una vida i un moviment inimaginables. Tot i que en l’actualitat ja desenvolupem grans projectes culturals com el VilaPensa, el Festival Most, tastos de vins o visites escolars constants, volem assolir xifres de 90.000 visitants anuals un cop s’inauguri l’ampliació del museu.
L’ampliació del museu, amb la construcció d’un nou edifici, ha estat realment destacada…
És evident que hem evolucionat moltíssim. Ara, la nostra exposició permanent serà d’uns 3.000 m² i comptarà amb quatre plantes. En aquestes, es podrà contemplar, primerament, la nostra base, Vilafranca i el Penedès i, a partir d’aquest punt, començarem a explicar totes les cultures del vi de Catalunya. Per tant, el museu es convertirà en la casa de tot el vi català, i per això volem abraçar totes les denominacions d’origen existents al territori.
Quantes institucions i persones estan fent possible el projecte?
He de dir que s’hi està implicant tothom. L’equip de Vinseum que compta amb més d’una vintena de persones, és meravellós i està molt il·lusionat amb tot el que suposarà el nou museu d’aquí ben poc. Així mateix, he de reconèixer el meu agraïment cap a l’Ajuntament de Vilafranca i, en definitiva, cap a la població vilafranquina, que també s’hi ha implicat al màxim des d’un principi.
“Hi ha inquietud i moviment en l’àmbit vitivinícola, i això és el que ens fa tirar endavant tot i les circumstàncies”
A banda del nou museu, hi haurà altres espais visitables on es podran ampliar els elements de la col·lecció permanent?
Els magatzems Berger, ubicats també a Vilafranca, seran la seu d’una visita totalment recomanable. Aquesta edificació acull les reserves de Vineum, on hi ha obres d’art relacionades amb la viticultura i altres objectes destacats de l’àmbit. En l’actualitat, ja fem alguna visita puntual, però tenim previst fer-ne sovint perquè tothom pugui gaudir d’una nova experiència. En aquest sentit, la capella dels Dolors també acollirà altres exposicions gràcies a un acord que hem signat amb el Bisbat, així que la nostra visita no s’acabarà quan acabem d’experimentar la col·lecció permanent.
Quina serà l’estratègia de comunicació a l’hora de difondre el nou projecte i la seva inauguració?
Farem servir les millors eines comunicatives del mercat. Tindrem al nostre abast els millors equips i utilitzarem tots els mitjans possibles per ntentar tenir el ressò més gran possible. No obstant això, considero que no ens costarà gens arribar a un gran públic, sigui d’on sigui, ja que el museu serà molt atractiu i captivador per a tothom.
En l’actualitat, l’entitat està vivint moments molt positius, però com s’ha arribat fins aquí?
Ens hem de remuntar al naixement del Museu del Vi de Vilafranca, on diverses persones van tenir el desig de voler col·leccionar i recollir objectes relacionats amb la viticultura. Aleshores, tot es va anar ampliant, arribant a incloure col·leccions de diversos àmbits que encara recollim avui dia. Tot va anar així fins que es va decidir estructurar-ho tot correctament, i amb el pas del temps hem arribat fins als nostres temps, on tenim, i tindrem, una institució de gran referència.
“A VINSEUM es viurà una experiència completament viva i immersiva sobre l’àmbit vitivinícola com mai s’ha fet”
Parlant de l’àmbit viticultor i agrari en general, quina és la teva visió del món de la pagesia?
Jo sóc optimista. Hem de ser conscients que vivim un moment complicat on s’han de prendre decisions, però veig que s’està intentant innovar i millorar constantment. Hi ha inquietud i moviment, i això és el que ens fa tirar endavant tot i les circumstàncies. També s’estan tirant endavant iniciatives com l’establiment d’un preu digne per al raïm, que valora la feina i l’esforç de tots aquells que s’hi dediquen i els dignifiquen després d’etapes complexes. El que hem de fer és continuar movent-nos i generant inquietud, així com no perdre l’esperit d’autocrítica que, al cap i a la fi, és el que permetrà que continuem sent un sector molt important del nostre territori.
Així mateix, creus que els vins i caves del Penedès han assolit un nivell alt del qual se’n pot estar orgullós?
Completament. En els darrers anys s’ha aconseguit que els nostres vins i caves es puguin equiparar amb aquells que estableixen una referència arreu del món. Molts dels nostres productes estan assolint reconeixements molt importants que fa anys ni es concebien, així que es pot afirmar que ens hem consolidat en una posició capdavantera al sector.
Per acabar, quan completis vuit anys com a president de l’entitat l’any vinent, continuaràs ocupant el càrrec?
No, després de la inauguració del nou museu, deixaré pas a gent nova. El pròxim any toca escollir un nou president de l’entitat, després de dues sèries de quatre anys per part meva. Considero que les persones no s’han de perpetuar durant molt temps en els càrrecs, ja que els temps canvien i les noves generacions ho afrontaran tot amb una millor visió.
Gràcies, Joan
A vosaltres.
ENTREVISTA REALITZADA AL PROGRAMA “VIA AUGUSTA” DEL GRUP ETV - TERRAMAR, PER JOAN ENRIC VIDAL. ENREGISTRADA AL VINSEUM DE VILAFRANCA DEL PENEDÈS
TRANSCRIPCIÓ D’ENRIC VIDAL MAC
Joan Tarrada i Gol (Vilafranca del Penedès, 1956) és agent d’assegurances.
Va cursar els estudis d’empresarials a la Universitat de Barcelona i, més endavant, va titular-se com a corredor i com a assessor financer.
Sempre ha mantingut un fort lligam amb diferents entitats vilafranquines com el Rotary Club o el club Patí Vilafranca, del qual va ser-ne vicepresident. També va ser un dels impulsors als anys 70 de la popular festa de “Màrtirs Street” que es celebrava a la plaça de la Vall del Castell i que encara perdura.
Va ser soci fundador de l’Institut d’Estudis Penedesencs, (IEP) a més de formar part dels Amics del Vinseum.
Va ser president de Tastavins Penedès (l’antiga Acadèmia Tastavins Sant Humbert) durant dotze anys, i un dels principals impulsors del Vijazz i de l’Espai Penedès a Barcelona.
Des del 2016 és el president de la junta directiva del Vinseum (Museu de les Cultures del Vi de Catalunya).