Els enoturistes augmenten un 2% a les rutes del vi d’EnoturismePENEDÈS

Tot i perdre el lideratge a Espanya davant Jerez, el Penedès es consolida entre les zones que més interès desperten amb 486.388 visitants

Redacció | Lídia Oñate.- Les rutes del vi i el cava d’EnoturimsePENEDÈS van tancar el 2016 amb 486.388 visitants, un 2% més que l’any anterior, segons recull el darrer informe anual sobre les visites a cellers i museus del vi, publicat per l’Asociación Española de Ciudades del Vino (ACEVIN).

Tot i haver perdut el lideratge que havien ostentat durant el 2014 i 2015, les Rutas del Vino y Brandy del Marco de Jerez s’han erigit novament com les més visitades a Espanya amb 501.783 enoturistes, just per davant de les d’enoturimsePENEDÈS. Tanmateix, la directora d’EnoturismePENEDÈS, Núria Sala, fa una valoració positiva, ja que “hem tingut 20.000 visitants més i això ens reafirma com a destinació turística per seguir la línia de treball que tenim”. Afegeix que l’informe no té en compte tots els factors que intervenen en el sector, ja que “no valora la compra d’experiències enoturístiques ni totes les persones que visiten altres recursos turístics o comercialitza altres productes relacionats, sinó que només registra els visitants a cellers i museus”. També apunta que si Jerez ha estat líder aquest any és perquè “ha fet un salt molt important en visitants, que han augmentat en 50.000”.

Des d’ACEVIN constaten un increment generalitzat d’enoturistes, que el 2016 van augmentar un 21% amb un total de 2.714.409 visitants, 471.469 més que l’any anterior. Pel que fa a la resta d’itineraris vitivinícoles catalans, la DO Empordà se situa en setena posició, amb 110.573 visitants, mentre que Lleida és a la 15a posició d’un llistat de 24 territoris, amb 35.057 visitants. En conjunt, les visites de l’any 2016 a les rutes del vi a Espanya van suposar un impacte econòmic de 54 milions d’euros, xifra que representa un increment de l’11% respecte del 2015.

La despesa del visitant creix al Penedès
Per tercer any consecutiu, l’informe també recull el preu mitjà de les visites als cellers i museus del vi, que en general s’ha incrementat lleugerament, mentre s’ha constatat un descens en la despesa mitjana del visitant quan entra a la botiga del celler o museu després de fer la visita. D’aquesta manera, durant el darrer any, el preu de visita estàndard –amb degustació- va ser de 7,79 euros de mitjana a Espanya, mentre que la despesa en altres productes va ser de 16,87 euros per persona. En el cas del Penedès, aquestes xifres mitjanes van ser superiors, 9,28 i 22 euros, respectivament. Segons Núria Sala, “estem assolint l’objectiu d’oferir experiències més enriquidores, fet que permet augmentar la despesa del visitant”.

Pel que fa als museus del vi, el preu mitjà de les entrades va ser de 3,71 i el de la despesa, de 3,76. Segons l’informe, malgrat que la gent va gastar menys diners, l’increment de visites al conjunt de les rutes va permetre equilibrar aquesta diferència, fent que el balanç final sigui positiu.

0
0
0
s2smodern