6 habilitats imprescindibles per a tot líder en temps de crisi i canvis

    L’any passat i el poc que portem de 2021 ens han demostrat que això que anomenem crisi, canvi accelerat i reinvenció pot acabar convertint-se, per unes raons o per unes altres, en nostra (veritable) nova normalitat.

    La veritat és que el desenvolupament tecnològic, l’avanç de la digitalització, l’aparició de nous nínxols de negoci i noves maneres de comunicar-se i la desaparició gradual d’alguns negocis tradicionals ens mostren que estem en un període de canvis accelerats que no sabem fins quan durés.

    En un escenari com aquest és important que els líders empresarials comptin amb una sèrie d’habilitats que els permetin capitanejar les seves naus fent ús tant de l’experiència com de la intuïció i, en qualsevol cas, sense renunciar al que és ja un factor clau en la presa de decisions: l’agilitat.

    En aquest article en repassaré algunes de les quals, des del meu punt de vista, considero les principals habilitats que tot líder ha de tenir en l’actualitat.

    Flexibilitat

    Els líders actuals han de ser capaços de ser flexibles. Perquè sí: ara com ara no sols cal decidir bé, a més cal fer-ho ràpid.

    Això implica renunciar a plans prestablecidos quan la intuïció ens diu que no es compliran i saber adaptar-los a unes circumstàncies canviants. Posaré un exemple: en plena pandèmia de COVID, SEAT va començar a fabricar respiradors amb el motor adaptat del seu eixugaparabrisa. Però hi ha més exemples. Hem conegut empreses cerveseres que s’han reciclat i han passat a produir material hospitalari o restaurants que han sabut adaptar-se molt ràpidament al delivery i que han augmentat els seus ingressos en augmentar la seva clientela (que ja no està limitada per l’aforament).

    El líder actual ha de ser capaç de veure aquestes alternatives i explotar-les, perquè en cas contrari la seva empresa es pot ensorrar en molt pocs dies a causa d’aquestes ocasionals, però cada vegada més freqüents, sacsejades del mercat.

     

    Capacitat de comunicar

    Ho hem esmentat diverses vegades perquè és una de les qualitats a l’alça en tot líder: si no saps convèncer als teus equips, aquests no et seguiran i el teu projecte no tindrà èxit.

    Per a convèncer, és necessari saber comunicar. Però també ho és per a vendre i per a donar a conèixer la marca, producte o servei als mitjans.

    Saber comunicar és saber expressar sintèticament tot el coneixement que tens sobre el teu sector i sobre el teu negoci. Saber comunicar és convertir-te en un expert en la teva àrea no sols per a uns pocs clients, sinó per a tots els potencials clients. Aquesta capacitat de comunicació és, per tant, no sols cap a dins de l’empresa sinó també cap a fora.

    Si aconsegueixes una bona reputació com a expert no sols podràs vendre més car el teu temps (els teus serveis i productes) sinó que, depèn de quin sigui la teva àrea, se’t poden obrir altres oportunitats de negoci com a consultor, conferenciant, etc.

    Comunicar és, a més, clau per a traslladar als empleats quins són els objectius de l’empresa, allò pel que cada dia treballaran.

     

    Capacitat per a delegar

    En l’actualitat, un líder no pot controlar tots els processos d’una empresa. Menys si aquesta empresa és de gran grandària. Triar i envoltar-te de bons professionals i saber delegar en ells, confiant en el seu criteri, és clau per a aconseguir l’èxit.

    Per a aconseguir-ho, no sols cal triar bé als col·laboradors des d’un punt de vista formatiu i tècnic, sinó encertar en la vàlua personal (moral) dels col·laboradors. A més, cal fomentar el treball en equip, ajudar als comandaments intermedis al fet que també deleguin i, en general, inculcar a tots els empleats el valor de la responsabilitat.

    Cada empleat ha de saber què fer i per què ho fa. Això enllaça amb el que s’ha dit anteriorment sobre la comunicació, ja que si l’equip no coneix els objectius ni té clar per a quins i cap a on avança, al líder li serà més difícil delegar. El secretisme és, ara com ara, mala política.

    Delegar és per tant fonamental. És tan fonamental com tenir en qui fer-ho amb confiança.

     

    Ser un bon gestor del temps

    En relació amb l’anterior està aquesta qualitat del líder contemporània cada vegada més benvolguda. Un bon líder ha de saber gestionar el seu temps. En l’actualitat, l’auge del teletreball pot portar a malgastar moltes hores de treball en reunions intranscendentes, que podrien tirar endavant sense la presència d’aquest líder.

    Un líder actual ha de centrar-se en aquelles tasques que només ell pot dur a terme, com per exemple, tancar grans acords o conquistar clients importants. Si dedica el seu temps, que és el més valuós de la companyia, a minúcies, probablement la seva productivitat s’acaba estancant o hagi de treballar més hores de les recomanable i acabi sofrint el famós procés del burnout. És a dir, acabarà cremat.

     

    Mantenir-se informat i “reciclat”

    La solució al canvi i a la crisi sol venir de la possibilitat de fer una ràpida adaptació tecnològica. Per a això, és fonamental que el líder sigui la persona de l’empresa que està sempre “mirant a l’horitzó”.

    Ha de mantenir-se informat sobre les últimes tendències en management, en Màrqueting, en vendes i en comunicació. Però també ha de mantenir-se al dia dels avanços tecnològics en el seu sector i en sectors limítrofs, a la recerca de millores que implementar en la seva empresa.

    A més, ha de mantenir-se reciclat i ser capaç d’entendre i usar les últimes tecnologies, donant així exemple a la seva plantilla perquè tot l’equip comprengui que, en l’actualitat, quedar-se enrere una vegada és quedar-se enrere per sempre.

     

    Saber gestionar el canvi i la por

    És una altra de les qualitats bàsiques i també hem incidit en ella en el passat en parlar del change management.

    Gestionar el canvi ja no és una possibilitat, és una obligació. Com dèiem al començament de l’article, les crisis i els canvis accelerats seran cada vegada més habituals i això obligarà les empreses a canviar de manera constant.

    El líder ha de mantenir-se sempre al dia, “reciclatge” i les empreses i els seus empleats han d’acostumar-se a variar el rumb per a poder mantenir-se a flotació.

    En aquest sentit, l’habilitat del líder per a gestionar la por al canvi dels empleats i per a pilotar l’empresa cap a un nou rumb, convencent (a través de la comunicació) és clau per a aconseguir èxits.

    El canvi pot ser un esperó per a molts i una llosa per a uns altres, però si el líder, que és qui mira a l’horitzó, creu que és necessari, ha de ser capaç de convèncer a tot l’equip perquè li segueixi i ha de ser capaç de traçar la ruta adequadament per a no perdre beneficis ni clients en aquest procés de canvi.

    Noves tecnologies, nous processos, noves maneres de vendre i de comunicar exigeixen, per tant, líders flexibles, actualitzats, sense por al canvi i amb capacitat per a convèncer. Líders que sàpiguen delegar i gestionar el seu temps per a ser més eficients i que també ho siguin les seves empreses.

    Ja és a la venda el número 141

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu