Més reclamacions que mai

    És molt possible que sigui per la consciència més gran dels nostres drets sobre privadesa i dades personals, encara que segurament també té a veure amb l’augment de les situacions susceptibles de provocar una reclamació. La veritat és que l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha publicat la seva Memòria anual i resulta que el 2021 s’han presentat davant de l’Agència 13.905 reclamacions, un augment d’un 35% respecte del 2020. Aquesta xifra puja a les 14.571 incloent-hi els casos transfronterers, els casos en què l’Agència actua per iniciativa pròpia i les fallides de seguretat traslladades a inspecció.

    En molts casos, aquestes actuacions han tingut a veure amb la resposta a plantejar davant dels desafiaments de protecció de dades relacionades amb la pandèmia, com l’ús d’aplicacions amb informació de salut, el passaport COVID mateix, les restriccions d’accés a determinats espais per motius de discriminació segons vacunació… però el que és ordinari a l’Agència és supervisar aquelles situacions en què tracten dades i es comprometi la protecció de la privadesa.

    I quan algú reclama, passa alguna cosa? Almenys, el 2021, les reclamacions resoltes han augmentat un 35% (14.098) respecte a l’any anterior (10.443), una xifra molt destacable que ha permès resoldre reclamacions pendents d’exercicis anteriors sense que hagin augmentat significativament els temps mitjans de resolució. Per tenir una idea, el passat any el temps mitjà de resolució ha estat d’aproximadament dos mesos.

    Quant a les reclamacions ordinàries, les plantejades amb més freqüència pels ciutadans el 2021 corresponen a serveis d’internet (16%), videovigilància (12%), recepció de publicitat (excepte spam) (11%) i inserció indeguda en fitxers de morositat (9%). Pel que fa als procediments sancionadors, se’n van finalitzar 585, un 49% més que el 2021. Les àrees més freqüents en els procediments sancionadors són videovigilància (25%), serveis d’internet (22%), i publicitat a través de correu electrònic o telèfon mòbil (9%).

    No totes les sancions, no obstant, acaben en multa econòmica. Van ser 264, l’import global de les quals va pujar a més de 35 milions d’euros. Hi ha hagut més sancions i, en conseqüència, més multes. També suma el fet de tractar cas més complexos.

    Destaca també l’augment, menor (4%) de les notificacions de bretxes de dades personals realitzades davant de l’Agència, 1.647 notificacions el 2021, però només 76 han estat greus. Les bretxes de dades personals més freqüents són les causades per ciberincidents d’origen extern/malintencionat i, dins d’aquest tipus d’incidents, el ransomware és el més repetit. En paral·lel, segueixen en augment els casos en què el xifratge de les dades i/o els sistemes van precedits d’una filtració d’informació i la posada a la venda a internet/darkweb.

     

    Ja és a la venda el número 142

     

    Subscripció newsletter Penedès Econòmic

    Subscriu-te a la Newsletter del Penedès Econòmic
    i rebràs totes les notícies en un sol correu