El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha protagonitzat aquest matí l'esmorzar-col·loqui del Fòrum Gran Penedès, organitzat per la Federació d'Empresaris del Gran Penedès (FEGP) al restaurant Marejol de Vilanova i la Geltrú. Respecte a les demandes dels sindicats de la manifestació d'ahir de derogar la reforma laboral del govern de Rajoy, Sánchez Llibre ha dit que "no es tracta de tombar la llei, sinó de modernitzar-la. Parlarem amb el govern i amb totes les forces polítiques perquè no hi hagi disbarats, i no es produeixi cap disfunció en la competitivitat de les empreses".
Sánchez Llibre ha detallat les prioritats de la nova junta de la patronal, constituïda fa uns mesos, i l'ha definit com "la casa gran dels empresaris catalans". Entre les primeres accions que s'han realitzat fins ara es troben la creació d'un think tank format per diferents sectors econòmics en el qual es dibuixarà la visió estratègica de les reformes estructurals a realitzar en els propers quatre anys. Entre aquestes, una de les primeres seran "els nous contractes socials de cara a la propera dècada i dissenyar un pla estratègic de Catalunya que analitzi els punts forts i febles en l'horitzó 2030".
Foment del Treball també ha posat en marxa un lobby per canalitzar les propostes dels seus associats (actualment més de 800) que s'esdevinguin de les legislacions del parlament català. Sánchez Llibre, a més, ocupa la vicepresidència de la patronal CEOE, amb la qual un equip de tres persones coordina les qüestions sobre aspectes de la legislació espanyola que afectin les empreses i les relacions amb el govern central.
El president de Foment del Treball ha explicat que una de les primeres accions que va realitzar en arribar a la presidència va ser pacificar les patronals respecte al conflicte judicial exitent amb la CECOT i PIMEC. Segons ha assegurat "la culpa era de tots, però calia solucionar-ho. Amb tot el què se'ns ve a sobre necessitem pau, i dedicar tots els esforços a l'acció empresarial". Respecte al resultat de les eleccions del passat diumenge, ha valorat positivament el resultat i apuntat que "hem demanat al govern de Sánchez moderació i estabilitat per tenir el màxim concert social dels agents econòmics i socials en les reformes que cal fer en els propers anys, per tal que comportin la generació de llocs de treball de qualitat, aconseguir el màxim de cohesió social i evitar les desigualtats que estan alimentant l'increment del populisme tant a Europa com als Estats Units".
També ha apuntat que la junta directiva va aprovar unes peticions “mínimes” als candidats del futur govern: "la moderació fiscal, sobretot en l’impost de societats, reorientar l’IVA, sobretot del llum i el gas, eliminar l’impost de patrimoni, fer que el cost de l’energia sigui més competitiu i reduir l’economia submergida. Segons ha recordat "fins ara cap govern espanyol ha volgut determinar exactament el volum d'aquest tipus d'economia que, segons els organismes internacionals, es troba entre el 20 i el 25%. Si forcem a determinar-la, serà més fàcil atacar-la", ha reblat.