El Dr. Josep Oliver, catedràtic emèrit d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va oferir ahir una conferència en el marc de la presentació del nou web de NODE Garraf, que va tenir lloc a l'auditori de Neàpolis, a Vilanova i la Geltrú. Va obrir l'acte la presidenta de NODE Garraf, Rosa Huguet, que va elogiar la tasca realitzada en els darrers anys per l'agència, que "ha estat capaç de tirar endavant molts projectes i serveis per a la ciutadania de les nostres comarques". En el mateix sentit es va expressar el conseller delegat, Isidre Also, que va glossar la feina d'aquest "vehicle de promoció comarcal" i va apuntar que amb el nou web "cristalitza el que ha fet els darrers dos anys NODE Garraf".
Segons va explicar el dissenyador, Jordi Corella, director creatiu de l'agència ADN Studio, la nova pàgina web "simplifica i endreça l'arquitectura que existia i l'endreça d'una manera més entenedora". També "transmet el to amable de l'agència amb una pregunta d'entrada que convida a connectar amb l'usuari". Entre els apartats existents hi ha una secció de notícies.
Seguidament, el Dr. Oliver va oferir una conferència sota el títol La recuperació 2014-18 a Catalunya i els reptes pendents: vers una nova recessió? El catedràtic emèrit d'Economia Aplicada de l'UAB va fer un repàs de l'economia catalana i mundial dels darrers anys. D'entrada, va voler desmitificar les "llegendes urbanes" que apunten al final d'una etapa i les preocupacions d'una nova recessió. Segons va assegurar "mentre tinguem el paraigües protector del Banc Central Europeu (BCE) no hem de patir. És la garantia de l'estabilitat en un planeta convuls", va reblar.
L'economista va fer un extens repàs sobre el que ens ha passat en els darrers cinc anys i va apuntar que "jo mai hauria apostat per un creixement com el que hem vist". Segons va explicar, l'ocupació ha crescut un 3% anual en els darrers cinc anys i els llocs de treball "no s'han recuperat totalment, però sí dues terceres parts". Les dues bases de la recuperació han estat "les duríssimes reformes que es van fer a Espanya com l'ajust financer, de personal i les reformes laboral i del sector públic, que van donar confiança i van fer d'Espanya un país solvent". També els ajuts que es van rebre del BCE. En aquest sentit, l'esconomista va assegurar "mai en la història d'Espanya la balança de pagaments ha tingut sis anys de saldos positius. Alguna cosa s'ha fet bé perquè en les anteriors crisis van durar tres o quatre anys com a màxim".
Tanmateix, va apuntar que la frenada en l'economia mundial que s'ha produït en els darrers mesos per part de la Xina i, de retruc, Alemanya, està afectant Espanya i que, per tant, "caldrà seguir atentament què passarà amb el Brexit i amb la rivalitat entre les economies de les principals potències mundials com els Estats Units i la Xina.