El Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC) va celebrar ahir una trobada a Vilanova i la Geltrú amb representants de la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) amb l’objectiu d’intercanviar valoracions i punts de vista sobre la situació econòmica. El degà del CEC Anton Gasol va aportar la seva visió de l’economia a nivell global apuntant que “la nova hegemonia recau ja sobre la Xina i els països emergents asiàtics que creixen en un 6-7% anual”. També va destacar “la importància de l’economia urbana”, comentant que “el 55% de la població mundial viu actualment en ciutats”.
D’altra banda va recordar que “el Fons Monetari Internacional ha posat èmfasi en què una part molt rellevant de la no distribució equitativa de la renda és deguda a l’augment del poder de mercat de les grans empreses”. Finalment va subratllar la necessitat de frenar el canvi climàtic i va recordar que “els experts asseguren que Espanya pot perdre fins a la meitat del seu PIB l’any 2100 si no es prenen mesures”.
Per la seva banda, el membre de la junta de govern del CEC Ivan Planas es va centrar en l’anàlisi de l’economia catalana, amb especial interès en les administracions públiques. Planas va assegurar que “Catalunya està millor preparada que abans per afrontar una nova crisi, que no tindrà la dimensió de l’última” i va afegir que “les administracions públiques catalanes presenten un dèficit corrent millor, però alhora un endeutament pitjor”. A més va afirmar que “les polítiques públiques han de potenciar i facilitar el creixement econòmic sostenible, així com impulsar la cohesió social i la qualitat democràtica”. “Ens estem endeutant enormement respecte les futures generacions i això és especialment sagnant en un país com el nostre amb un problema greu de sostenibilitat de les pensions”, va comentar. Finalment, el membre de la junta de govern del CEC va assenyalar que “des del Col·legi d’Economistes de Catalunya fa anys que detectem un problema en el capital humà i la captació de talent per part de les empreses”.
Un anàlisi amb el qual van coincidir els diversos representants de la Federació Empresarial del Gran Penedès que van intervenir a la trobada per aportar el seu punt de vista sobre els seus sectors d’activitat. El president de la FEGP Martí Sistané va agrair al Col·legi d’Economistes de Catalunya la seva voluntat d’acostar la professió a les comarques i va introduir les intervencions d’empresaris de la zona. Valentí Grané del fabricant de calç Cales de Pachs va demanar que “no ens posin pals a les rodes als empresaris”. Neus Lloveras de l’empresa dedicada a la refrigeració i el fred industrial Ako va opinar que “una de les principals dificultats que ens trobem al Garraf és la captació de talent”. Joan Anton Matas del grup turístic Matas Arnalot va demanar que “les administracions protegeixin la destinació Barcelona i Catalunya en el seu conjunt”.
Bernat Morales del grup de distribució Mercadona va subratllar que “en el nostre sector el dèficit d’infraestructures és clau” i va afegir que “hem de potenciar que a Catalunya s’incrementi el percentatge de grans empreses ja que som les que creem més ocupació i més contribuïm a la productivitat”. José Luis de la Torre de l’empresa informàtica de serveis TIC Redman va afirmar que “una de les nostres principals dificultats és trobar talent i poder-nos ajustar en salaris al que s’ofereix al sector TIC en d’altres zones de Catalunya com Barcelona”. Marta Vidal de la companyia vinícola Vallformosa va aportar que “el sector del vi i del cava està vivint un canvi de paradigma molt important amb l’entrada de grans fons d’inversió que es guien pel curt termini” i va coincidir amb la resta de representants amb que “la captació i retenció de talent és clau”.