El port de Vilanova i la Geltrú és pioner en l'aplicació de sistemes de control d'embarcacions mitjançant Internet de les Coses amb el desplegament una prova pilot que mesura, amb l'ús de sensors, les dades de tres d'embarcacions del Club Nàutic. L'empresa CD4IOT compta per aquesta prova pilot amb el suport del mateix Club Nàutic, que ha cedit els vaixells, i també de la Universitat Politècnica de Catalunya i l'Ajuntament de Vilanova, a través de l'Agencia Local Pública d'Innovació, Neàpolis.
La regidora d'Empresa i Innovació Conxi Martínez creu que la col·laboració entre organismes, empresa i institucions és un escenari desitjable perquè possibilita el fet que, allà on no arriba l'administració o la universitat en solitari, es puguin fer actuacions com aquesta. “Per nosaltres és important que al voltant del port es consolidi activitat econòmica i empresarial. Això ens ajudarà a re-connectar el front marítim amb la ciutat perquè esdevingui un pol d'atracció i desenvolupament”.
Segons la regidora Conxi Martínez, la prova pilot al Club Nàutic és l'exemple de com l'aplicació de la tecnologia en àmbits reals pot suposar millores per a les persones. “Nosaltres ja treballem amb tecnologia de sensors a escala municipal amb la companyia d'aigua i també mesurant l'eficiència energètica i consums d'edificis. En aquest cas, que es tracta de millorar la seguretat de les embarcacions i oferir un servei més eficaç en el dia a dia del port”.
El Nàutic ha cedit per a la prova pilot dues embarcacions del club, un petit veler i una llanxa Zodiac. També ha convençut un dels seus socis perquè deixes el seu vaixell. En aquestes tres embarcacions s'han fixat tres sensors de mides reduïdes que recullen diferents dades i mesures que després són parametritzades per obtenir informació sobre aspectes determinats. D'aquesta manera VNG s'ha convertit en el primer port on s'està assajant aquesta tecnologia aplicada a la marina.
Segons explica Martin Longobucco, de l'empresa CD4IOT, amb les dades recollides es pot Geo-localitzar la ruta que ha seguit el vaixell quan ha sortit a navegar. També es pot controlar l'estat del vaixell, la flotabilitat o si rep impactes. CD4IOT es dedica a oferir solucions de mesura i anàlisi basades en l'ús de sensors i el control de processos adaptats a diferents entorns, industrials, urbans o domèstics.
Els sensors instal·lats en els vaixells, de mida molt reduïda, recullen múltiples dades amb una freqüència de temps molt curta. Cada 15 minuts reenvien la informació a través de la xarxa sense fils als servidors on són processades. Algunes de les dades que es recullen, tant si el vaixell és a port com si està navegant, són la temperatura, la humitat, la pressió, localització, vibració i els cops
Les dades recollides es poden combinar i processar amb altres bases de dades com les meteorològiques. Això obre la porta a la confecció de models predictius potencialment més eficaços que ajudarien, per exemple, a determinar si és, o no és, segur sortir a navegar.
El sistema de sensors permet també establir mecanismes d'avís i alerta als usuaris com, per exemple, en el cas del control d'entrada d'aigua a les sentines dels vaixells. “Un 80% dels naufragis es produeixen dins el port. Amb un sistema de control i alertes es podria reduir aquest percentatge”, assegura Longobucco.
El President Club Nàutic, Jaume Ballbé, l'entitat que ha cedit la seva infraestructura i embarcacions per al desenvolupament de la primera fase de la prova valora si algunes de les prestacions poden resultar atractives per als usuaris. “El tema de la seguretat és interessant, com el fet que puguis saber si el vaixell es mou, si t'han donat un cop o si entra aigua a la sentina. Altres potencials prestacions com la gestió del control del trànsit no són prioritàries per nosaltres. I pel que fa als models de predicció i meteorologia ja sabem que acabes fent combinatòries entre diversos i tot el que sigui millorar això també serà interessant i caldrà veure que poden donar de sí”.